Automata csirkeól ajtók választéka
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

09.06.2022

Automata csirkeól ajtók választéka

A tyúkok és más baromfi nevelése viszonylag kevés odafigyelést igényel, de van néhány olyan dolog, amelyre nagyobb gondot kell fordítani. Az egyik legfontosabb az hogy minden este be kell zárni a csirkeól ajtaját, hogy megakadályozzák a nem kívánt látogatók bejutását ragadozók, például menyét, nyest, róka vagy macska formájában,és minden reggel újra kinyitni.  Szerencsére ez a kötelezettség alól mentesülhet, ha automata ajtó látja el ezeket a feladatokat. Ismerje meg, hogyan könnyíti meg életét egy automata ajtó, és mire kell figyelnie a kiválasztásnál, hogy pontosan az elképzeléseinek megfelelő terméket válasszon.

Mi a célja az automata csirkeól ajtónak?

Ahogy a bevezetőben is említettük, az automata csirkeól ajtó fő feladata a megbízható védelem a ragadozók ellen, miközben többé nem kell bajlódnia az ajtó kézi zárásával és nyitásával. Az esti és kora reggeli órákban nem kell a csirkeólba menni, el lehet feledkezni ezekről a feladatokról amely még egy lelkiismeretes tenyésztővel is megtörténhet. Végzetes következményekkel lehet számolni ha akárcsak egyszer elmarad az esti rutin zárás.

Hogyan válasszunk automata csirkeól ajtót?

Ha szeretné a csirkeólat fejleszteni és felkeltették érdeklődését az automata ajtók akkor itt az ideje elkezdeni a tájékozódást a témában. Az alábbiakban bemutatjuk az alapvető kiválasztási kritériumokat és a különféle lehetőségeket.


Üzemmód

Az üzemmódtól függően az ajtó nyitása és zárása automatikusan vezérelt. Az ajtó vezérlés időzítővel vagy fényérzékelővel (szürkületkapcsoló) állítható. Egyes vezérlőegységeknél a két módszer tetszőleges kombinációját is választhatja, így a következő lehetőségek közül választhat:

  • nyitás és zárás időzítőre
  • nyitás időzítőre és zárás alkonyat kapcsolóval
  • nyitás alkonyatkor kapcsolóval és zárás időzítőre
  • nyitás és zárás alkonykapcsolóval 


Tápfeszültség

Természetesen az automata ajtóknak működésükhöz energiaforrásra van szükségük. Ha a csirkeól nincs rákötve a hálózatra, ami viszonylag gyakori, akkor nem kell mást tenni, mint elemes ajtót választani. Az akkumulátor hosszú ideig bírja az ajtó emelését és leengedését, így nem kell aggódni az ilyen típusú tápegységek miatt. A biztonság kedvéért azonban ajánlatos évente egyszer cserélni az elemeket. A második áramellátási mód a hálózati tápellátás, általában 12 V-os adapteren keresztül.


Hogyan kell felemelni az ajtót

Az ajtót alapkivitelben egy elektronikai dobozba ültetett tekercselő kábel emeli és süllyeszti. Találkozhatunk azonban kábel helyett dugattyús változattal is. Ez a változat tartósabb, a lényegesen nehezebb ajtókat is fel tudja emelni.


Az ajtók mérete

Az ajtók különböző méretekben kaphatók. A kisebb ajtók tyúkok számára készültek, nagyobb ajtók pedig nagyobb méretű baromfi például libák vagy kacsák számára.


Kínálunk automata csirkeól ajtókat

Az áruház kínálatában nem csak az automata ajtók komplett készleteit találja, amelyek a vezető sínekkel ellátott ajtót és a szükséges elektronikát egyaránt tartalmazzák, hanem ezeket az alkatrészeket külön is megvásárolhatja. A legnépszerűbb termékek a szettek, ahol egy csomagban minden benne van amire szüksége lehet, de előfordulhat hogy a két alap alkatrész közül csak az egyikre van szükség. Az elektronikai dobozt akkor célszerű külön megvásárolni ha a régi elektronikája elromlik, de maga az ajtó még működőképes, vagy ha saját maga szeretné az ajtót elkészíteni. Maga az ajtó hasznos lehet abban a helyzetben, amikor az Ön igényeinek pontosan megfelelő elektronikát már kiválaszotta, és ehhez van szüksége ajtóra.

Érdemes megjegyezni, hogy az automata csirkeól ajtók, melyek méretben sokoldalú termékek minden lehetséges baromfiól számára, beszerelésekor jól jön egy kis barkács készség. Ha csak egy csirkeól vásárlását vagy építését tervezi, és automata ajtót szeretne elhelyezni rajta, érdemes ezt a tényt előre átgondolni.

További cikkek

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

22.07.2024

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

A tojások szerves részét képezik étrendünknek. Nem csoda, hogy a tyúkok az egyik leggyakrabban tartott háziállatfajta. El tudja képzelni, hogyan keletkezik egy tojás és mi mindent foglal magában? Hogyan zajlik a tojásrakás a tyúkoknál, és hány ilyen tojást képesek évente adni nekünk, alább megtudhatja. Ha Önt nem érdekli a csibe fejlődése a tojásban, tyúkokat kakas nélkül is tarthat, bár a kakas nagyon fontos védelmező és megtermékenyítő szerepet tölt be.

Olvasd el a cikket
Mi van a fürjtojás belsejében?

18.07.2024

Mi van a fürjtojás belsejében?

Tudod, mi rejtőzik a finom foltokkal tarkított kis kagyló alatt? Kis csoda. A fürjtojás kisebbnek tűnhet, de vitaminokat és sok tápanyagot tartalmaz. Ráadásul kiváló ízlésüknek köszönhetően még a világ gasztronómiájában és kultúrájában is elnyerték helyüket.

Olvasd el a cikket
Hogy működik a fényképezőcsapda?

15.07.2024

Hogy működik a fényképezőcsapda?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a fényképezőcsapda. Ez egy olyan eszköz, amelyet általában természetes környezetben használnak, és automatikusan fényképeket vagy rövid videókat készít, akár extrém körülmények között is. Főként vadfigyelésre használják, de hasznos lehet egy nyaralóban vagy kertben is biztonsági célokra.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról