Hogyan szabaduljunk meg a vakondoktól és tartsuk egészségesen a kertünket?
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

10.04.2024

Hogyan szabaduljunk meg a vakondoktól és tartsuk egészségesen a kertünket?

A vakondok jelentős problémát jelenthetnek a kertészek számára. Legyen szó akár a csúnya vakondokról, akár a növények gyökereinek elpusztításáról. Egyszóval mindenkinek az idegeire mehetnek. Néha lehetetlennek tűnhet a harc ellenük. Vannak azonban módszerek a probléma leküzdésére anélkül, hogy radikális intézkedésekhez kellene folyamodni. Ebben a cikkben bemutatunk néhány módszert, amellyel megszabadulhat a vakondoktól, és visszanyerheti az uralmat a kertje felett.


A vakond problémát jelent?

Ha vakond jelenik meg a kertjében, az jó jel az Ön számára. Ez azt jelenti, hogy a talaj nagyon jó állapotban van. Ráadásul a vakondoktól származó laza talaj jó a palánták előneveléséhez. Ennek ellenére kevesen szeretik, ha vakondokat látnak a kertjükben. A vakondok elleni védekezésnél azonban legyünk nagyon óvatosak. Védett állatok, ezért ne pusztítsuk el őket feleslegesen.


Megelőző védelem a vakondok ellen

Ha még nem telepedett meg vakond a kertjében, de aggódik amiatt, hogy egy nap egy vakond felfalja a gyönyörű gyepet, tehet megelőző intézkedéseket. Nem szeretik a forgalmas és gondozott környezetet, ezért rendszeresen nyírja a füvet. Gondoljon arra is, hogy rovarokkal táplálkoznak. Igyekezzen tehát a lehető legjobban megszüntetni a hernyók és egyebek mennyiségét. Ne felejtsd el összeszedni a lehullott gyümölcsöket, amelyek vonzhatják őket.


Hogyan kezeljük a vakondokat?

És mi hat a vakond ellen, ha már beköltözött a kertedbe? Használja ki például kiváló szaglóérzékét, és adja meg neki azt, amit nem szeret. Ezek lehetnek jellegzetes illatú növények, például körömvirág, nárcisz, cickafark vagy sárgabarack. Az emberi vagy állati szagoktól is idegenkedik. Próbáljon tehát emberi vagy állati szőrszálakat helyezni a vakondtúrások közé. A naftalin vagy a benzin szintén kellemetlen szagú - helyezzen ilyen folyadékok valamelyikébe áztatott rongyokat a vakondtúrások közé. Szagtaszító szerek is kaphatók, amelyek a vakondot gyorsan megfutamítják.


Mechanikus módszerek

Az egyik legelterjedtebb és legmegbízhatóbb módszer a vakond járataiba helyezett csapdák használata. A leggyakrabban használt a csőcsapda, amely bezáródik, amint a kártevő bejutott. A csapda kezelésénél ajánlott kesztyűt viselni, hogy az emberi szagot ne érezzék. Ha lehetséges, naponta többször is ellenőrizze a csapdát, hogy az állat ne szenvedjen. Miután csapdába ejtette a vakondot, engedje szabadon a kertjétől távol.


További lehetőség a rezgést vagy ultrahangjeleket keltő madárijesztő, amely ráveszi a vakondot, hogy elhagyja a területet. Ezek az eszközök gyakran napenergiával működnek. Házilag készített madárijesztőket is telepíthet. Leggyakrabban PET-palackokat használnak egy fémrúdra vagy szélvédőket.

A kertgondozás a siker kulcsa

Nagyon fontos, hogy kertjét egészségesen és kártevők ellenállóan tartsa. A rendszeres gyepápolás, a gyomtalanítás és az elegendő öntözés kulcsfontosságú. Egy egészséges kert nagyobb valószínűséggel áll ellen a potenciális kártevőknek, köztük a vakondoknak is.


Minden vakond ellen más-más módszer működhet. Eltarthat egy ideig, mire megtaláljuk az adott helyzetre leghatékonyabbat. Ha úgy dönt, hogy a védekezés bármely formáját alkalmazza, győződjön meg róla, hogy olyan módszereket használ, amelyek nem károsítják a környezetet és a kertben élő más állatokat.

További cikkek

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

28.05.2024

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

Egy korábbi cikkünkben "Tényleg olyan jók a kecske- és juhsajtok, mint amilyenek állítólag" címmel arról írtunk, hogy a kecske- és juhsajtok ára adó a tagadhatatlan előnyeikre. De ha Ön juh- vagy kecsketenyésztő, nem kell aggódnia emiatt a kérdés miatt. Egyedülálló lehetősége van arra, hogy saját maga készítse el a sajtját, ami otthon pillanatok alatt porosodni fog. Hogyan készítsünk házi sajtot tejből?

Olvasd el a cikket
Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

16.05.2024

Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

A rovarok és leggyakrabban a legyek az istállóban komoly ellenséget jelenthetnek a gazdák és állataik számára. Ha nem védekezik hatékonyan a rovarok ellen, fennáll az egészségügyi problémák, például veszélyes betegségek terjedésének és a gazdasági veszteségek veszélye. Bár a rovaroktól sosem szabadulhat meg végleg, számos módja van a probléma sikeres kiküszöbölésének és a túlszaporodás megelőzésének. Íme néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, hogy miként ellenőrizze a rovarokat az istállójában. 

Olvasd el a cikket
Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

15.05.2024

Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

Sajnos, mint minden állat, a tyúkok is fogékonyak a különböző betegségekre. A beteg tyúkokat általában könnyű észrevenni. A tyúkok betegségének leggyakoribb jelei a fáradtság, a letargia, az étvágytalanság és a csökkent tojásrakás. A legtöbb esetben a tyúk hirtelen halála következik. Tartson velünk, és nézze meg, melyek a leggyakoribb tyúkbetegségek, és hogyan lehet ezeket hatékonyan megelőzni.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról