Hogyan tanítsuk meg a csirkéket a tyúkólba menni

Szerző: Juraj Korim

30.10.2023

Hogyan tanítsuk meg a csirkéket a tyúkólba menni

Új csirkéket hozott haza, és nem tudja, hogyan tanítsa meg őket arra, hogy a tyúkólba menjenek? Vannak különböző mítoszok, miszerint három napig kell bezárni őket a ketrecbe, és kész. Erre azonban nincs szükség, és általában nem is ajánlott. A tyúkok nagyon intelligensek, és tudják, mi a legjobb nekik. Tehát csak annyit kell tennie, hogy néhány alkalommal mindent megmutat nekik, jól előkészíti a tyúkólat, és máris kész. Jöjjön velünk, és nézze meg, hogyan tanítsa meg tyúkjait a tyúkól befogadására.

A jó előkészítés a kulcs

Ne halogassa, és jól készítse elő a tyúkok otthonát, mielőtt megveszi őket. Később értékelni fogják a biztonságos és kényelmes helyet, és szívesen fognak oda visszajárni. A tyúkól védett helyként szolgál, ahová egyetlen ragadozó sem tud beosonni, ezért győződjön meg róla, hogy biztonságos, csakúgy, mint a tyúkól körüli kifutó.

Mi a teendő szállítás után?

Érkezéskor mutassa meg a tyúkoknak az otthonukat, és helyezze át őket a ketrecbe. A bőséges víz és élelem elengedhetetlen. Ezt az elemet nem szabad elhanyagolni, mivel ez segít nekik az új környezethez való hozzászokásban. Egy napra a ketrecben hagyhatja őket, hogy megismerjék a biztonságos helyüket. Lehet, hogy eleinte nem akarnak felmászni a kakasülőre, mivel az ismeretlen számukra, de fokozatosan egyre természetesebbnek fogják találni. Másnap reggel nyissa ki az ólat, és hagyja, hogy a tyúkok maguk döntsék el, mikor akarják felfedezni a környezetüket. És hogyan tanítsuk meg a tyúkoknak hogy este bemenjenek a tyúkólba? Tulajdonképpen egyáltalán nem szükséges, alkonyatkor már lassan maguk is felsorakoznak a tyúkólban, amelyet már az otthonuknak tekintenek.

Soha nem fogják hiányolni az ételt.

Ha már kiengedte a tyúkjait a tágabb környezetbe, és vissza kell hajtania őket, az gyakran egy kicsit macerás. Hogyan tanítsuk tyúkjainkat a ketrecükbe visszamenni, amikor nagyon élvezik a nagy területen való legeltetést? Ráveheti őket, hogy falatozzanak. Készítsen nekik jutalomfalatokat, hogy megmutassa nekik, és bízzon abban, hogy nem fognak Ön után futni. Remek jutalomfalat például a tészta vagy a búza. Idővel megszokják a puszta hangot, amit például egy konzerv gabona okoz, és ez egyértelmű jelzés lesz számukra. Ugyanakkor soha ne legyen hiány vízből és takarmányból közvetlenül a ketrecben vagy annak közelében. A tyúkoknak egész nap hozzáféréssel kell rendelkezniük ehhez a területhez.

És mi van, ha ez nem működik?

Sok oka lehet annak, hogy egy tyúk nem megy vissza a ketrecbe, és a cikkünk arról, hogyan tanítsuk meg a tyúkokat a ketrecbe menni, látszólag hiábavalónak tűnik. Legtöbbször azért, mert a tyúknak hiányzik valami, vagy nem érzi magát biztonságban. Lehet, hogy megijesztette egy vadállat, paraziták miatt aggódik a tyúkólban, vagy más tyúkok zaklatják. Figyelje meg a viselkedését, és ha szükséges, ne habozzon felkeresni az állatorvost. 

És ez minden

Általában a tyúkok elég okosak ahhoz, hogy maguktól megtalálják az utat a biztonságos otthonukba. Az Ön feladata, hogy a megfelelő irányba terelje őket, és jó körülményeket teremtsen nekik. Szóval hajrá!

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról