Hogyan válasszuk ki a megfelelő tyúkólat a tyúkok számára
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

28.03.2024

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tyúkólat a tyúkok számára

Ha úgy döntött, hogy baromfit tart, a tyúkól az egyik legfontosabb elem a tyúkok biztonságának és kényelmének biztosításához. Az, hogy milyen otthont biztosít segítőtársainak, nagyban befolyásolhatja egészségüket, termelékenységüket és boldogságukat. Számos szempontot kell figyelembe venni a kiválasztásakor, a mérettől kezdve az anyagon át az elhelyezkedésig. Hogyan válasszon olyan ólat, ahová tyúkjai szívesen térnek vissza? 


Méret

A legfontosabb tényező a tyúkól mérete. Ez mindig a tartott tyúkok számától függ. Minden tyúknak elegendő helyet kell biztosítani a mozgáshoz és a nyugodt pihenéshez. Általában 3-4 tyúkot szoktak 1 m2 -re számítani, de ideális esetben minden tyúknak ennyi helyet kell biztosítani. Minél több a hely, annál boldogabb és egészségesebb a tyúk. 

Anyag

A tyúkól kiválasztása attól is függ, hogy milyen anyagból épül. Itt elsősorban a funkcionalitást és a tartósságot nézze meg. A leggyakrabban használt anyagok a fa, az öko-műanyag és a HPL-laminát. A fából készült tyúkólak a hagyományos választás. Jó szigetelést és szellőzést biztosítanak, de rendszeres karbantartást igényelnek. A fához képest a műanyag tyúkólak ellenállóbbak a nedvességgel, a kártevőkkel és az időjárási körülményekkel szemben és a tisztításuk is könnyebb. Azonban kevésbé lehetnek szigeteltek. A HPL-laminát kiváló hőállóságot, valamint időjárás- és kártevőállóságot biztosít. A karbantartás nagyon egyszerű. 

Tyúkól - típusok

A tyúkólak különböző típusai a tyúkok különböző igényeit elégíthetik ki. A mobilak például kerekekkel rendelkeznek, így bárhová áthelyezheti a tyúkólat. Nyáron például a baromfik értékelni fogják a hűvösebb helyet. Ugyanakkor mindig lesz egy új földdarabjuk. Ha már van otthon tyúkólja, de az nem mobil, akkor csak a kerekeket kell megvásárolnia. Egy másik típus a kifutóval ellátott tyúkól, amely rengeteg helyet biztosít a szabadtéri tevékenységekhez. Ha tehát nem szeretné, hogy a tyúkjai az egész kertben szaladgáljanak, ez egy remek lehetőség. A Bécs tyúkól például nagy kifutót biztosít, amely akár 8 tyúknak is kényelmesen helyet biztosít. A kifutó nélküli tyúkólban a baromfiknak általában több helyük van a pihenésre és a tojásrakásra. A Hradec tyúkól bőséges helyet biztosít. Ne felejtsen el azonban kifutót is biztosítani.   


Tisztaság és higiénia

A tyúkól belsejének tisztán tartása alapvető fontosságú. Könnyen tisztíthatónak kell lennie, és elegendő szellőzéssel kell rendelkeznie a nedvesség és a szagok eltávolításához. A gyors és zökkenőmentes takarítás érdekében tyúkóljainkat az ürülék ürítésére szolgáló alomtálcával látjuk el. A rendszeres tisztítás kulcsfontosságú a betegségek megelőzésében és tyúkjai egészségének megőrzésében, ezért ne feledkezzen meg róla. 


Helyszín

A tyúkólat jó vízelvezetésű, napfényes, de árnyékos helyen kell elhelyezni. A tyúkok értékelik a sok fényt, de a tűző nyári naptól is védelmet igényelnek. Az ideális tájolás a déli-délkeleti irány. 


A tyúkól ajtaja

Ha még nagyobb biztonságot szeretne nyújtani tyúkjainak a kártevőkkel szemben, szerezzen be egy automata tyúkól ajtót, amely idő- vagy alkonykapcsolóval rendelkezik. Így nem kell többet bajlódnia a tyúkól kinyitásával és bezárásával, és tudhatja, hogy baromfiai biztonságban vannak. Cikkünkben többet olvashat erről a technológiáról: "Automata ajtó, segédlet a baromfiai biztonságáért" című cikkünkben.


A megfelelő tyúkól kiválasztása bonyolult lehet, de a baromfitenyésztés szempontjából kulcsfontosságú. Ez nagyban befolyásolhatja tyúkjai jólétét és termelékenységét, ezért érdemes alaposan átgondolni a választást. Vegye figyelembe a tyúkól méretét a tartott tyúkok számától, az anyagtól és a helytől függően. Ha mindent jól csinál, akkor minden nap friss tojással és boldog tyúkokkal lesz jutalma.

További cikkek

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

28.05.2024

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

Egy korábbi cikkünkben "Tényleg olyan jók a kecske- és juhsajtok, mint amilyenek állítólag" címmel arról írtunk, hogy a kecske- és juhsajtok ára adó a tagadhatatlan előnyeikre. De ha Ön juh- vagy kecsketenyésztő, nem kell aggódnia emiatt a kérdés miatt. Egyedülálló lehetősége van arra, hogy saját maga készítse el a sajtját, ami otthon pillanatok alatt porosodni fog. Hogyan készítsünk házi sajtot tejből?

Olvasd el a cikket
Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

16.05.2024

Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

A rovarok és leggyakrabban a legyek az istállóban komoly ellenséget jelenthetnek a gazdák és állataik számára. Ha nem védekezik hatékonyan a rovarok ellen, fennáll az egészségügyi problémák, például veszélyes betegségek terjedésének és a gazdasági veszteségek veszélye. Bár a rovaroktól sosem szabadulhat meg végleg, számos módja van a probléma sikeres kiküszöbölésének és a túlszaporodás megelőzésének. Íme néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, hogy miként ellenőrizze a rovarokat az istállójában. 

Olvasd el a cikket
Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

15.05.2024

Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

Sajnos, mint minden állat, a tyúkok is fogékonyak a különböző betegségekre. A beteg tyúkokat általában könnyű észrevenni. A tyúkok betegségének leggyakoribb jelei a fáradtság, a letargia, az étvágytalanság és a csökkent tojásrakás. A legtöbb esetben a tyúk hirtelen halála következik. Tartson velünk, és nézze meg, melyek a leggyakoribb tyúkbetegségek, és hogyan lehet ezeket hatékonyan megelőzni.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról