Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


A volierbe való megfelelő fajok

Először is fontos megemlíteni, hogy minden madárvolier típus más és más. Ezért mindig tájékozódjon előzetesen a kiválasztott fajról. A madárvolierekben leggyakrabban közepes és nagyméretű madarakat, például egzotikus papagájokat vagy baglyokat tartanak.


Ha egész évben a szabadban szándékozik tenyészteni, akkor előre tudnia kell, hogy milyen madarakat helyezhet el a volierben bármilyen időjárás esetén. A kültéri voliert olyan fajok számára tervezték, amelyek a legrosszabb körülmények között is képesek a szabadban túlélni. Ezek főként ausztrál papagájok, mint például a corgik, a kerubok és a rozellák. A papagájvolierek a legjobb hely a tartásukra, biztonságos otthont nyújtva számukra. Az énekesmadarak képviselői közül a kanári vagy a zebrapinty átvészeli a telet.


Ha otthon tartja madarait, de nyárra a szabadban, a friss levegőn szeretné őket elhelyezni, döntő kérdés, hogy mikor költöztesse őket a tél után. A legjobb, ha a döntést a környezet hőmérsékletére alapozzuk, amelyben télen élnek. Ha otthonában 20 °C körüli a hőmérséklet, várjon, amíg a kinti hőmérséklet eléri ugyanezt a számot. Akkor van itt az ideje a költözésnek.

Méret és anyag

Ismételten elmondható, hogy minél több hely van, annál jobb. A madaraknak elég nagy területre van szükségük ahhoz, hogy repülni tudjanak és gyakorolhassák repülési képességeiket. A kisebb madarak gyakran aktívabbak, mint a nagyok, ezért lehetséges, hogy ugyanannyi helyet igényelnek. Mielőtt madáretetőt vásárol, érdeklődjön kedvence speciális igényeiről. Breclav volierünk például megfelelő méretekkel rendelkezik kanárik, kerubok és mások számára, és kiváló védelmet nyújt a nap és a kártevők ellen.


Az anyag, amelyből a volier készül, szintén fontos tényező. A legnépszerűbb építőanyagok a fa és a fém. Mindegyiknek megvannak azonban az előnyei és hátrányai. A fából készült madárház esztétikus és jó szigetelést biztosít, de hajlamos lehet a sérülésekre. A fém vagy alumínium volier tartós és könnyen tisztítható, de hajlamos zajos és hideg lenni.


Tudta, hogy a kerek ketrecek negatív hatással vannak a madarak mentális egészségére? Ezért szerezzen be egy szögletes voliert, amely minimalizálja a stresszt és nem terheli az egészséget.

Felszerelés

A ketrec felszerelése szintén lényeges része. Az ülőrudak elengedhetetlenek, és egyetlen ketrec vagy volier sem nélkülözheti őket. Legalább 1 cm szélesnek kell lenniük, egyenetlen felülettel. A víz- és élelmiszer tartók természetesen elengedhetetlenek.


Fontos az is, hogy a voliert megfelelő természetes anyagokkal, például gallyakkal vagy botokkal szereljük fel, amelyek lehetőséget adnak a madárnak a játékra és a természetes környezet kialakítására. A volier felszerelésének tartalmaznia kell olyan különféle játékokat és ingereket is, amelyek elősegítik a madarak fizikai aktivitását és mentális egészségét. Ezek közé tartozhatnak hinták, mászókák, labirintusok.


Összességében fontos, hogy a voliert úgy szereljük fel, hogy a lehető legjobban szimulálja a madarak természetes környezetét, és elegendő helyet, tevékenységet és ingereket biztosítsunk számukra ahhoz, hogy egészséges és boldog életet élhessenek.

Helyszín

Fontos, hogy a voliert megfelelő és csendes helyen helyezzük el, amely sok fényt és levegőt biztosít, de védi a madarakat a közvetlen napfénytől és a huzattól is.


Hogyan kell biztosítani a voliert

Végül, de nem utolsósorban a madár biztonságát is figyelembe kell venni. A madárvoliert jó minőségű zárakkal és hálóval kell ellátni, hogy a madár ne tudjon megszökni, illetve a ragadozók ne tudjanak betörni.


A volier fontos eleme tollas barátja boldog és egészséges életének. A kiválasztáskor a madár igényeire, az anyagra, a helyre és a biztonságra összpontosítson. Egy megfelelő volierrel otthon fogja érezni magát.

További cikkek

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

22.07.2024

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

A tojások szerves részét képezik étrendünknek. Nem csoda, hogy a tyúkok az egyik leggyakrabban tartott háziállatfajta. El tudja képzelni, hogyan keletkezik egy tojás és mi mindent foglal magában? Hogyan zajlik a tojásrakás a tyúkoknál, és hány ilyen tojást képesek évente adni nekünk, alább megtudhatja. Ha Önt nem érdekli a csibe fejlődése a tojásban, tyúkokat kakas nélkül is tarthat, bár a kakas nagyon fontos védelmező és megtermékenyítő szerepet tölt be.

Olvasd el a cikket
Mi van a fürjtojás belsejében?

18.07.2024

Mi van a fürjtojás belsejében?

Tudod, mi rejtőzik a finom foltokkal tarkított kis kagyló alatt? Kis csoda. A fürjtojás kisebbnek tűnhet, de vitaminokat és sok tápanyagot tartalmaz. Ráadásul kiváló ízlésüknek köszönhetően még a világ gasztronómiájában és kultúrájában is elnyerték helyüket.

Olvasd el a cikket
Hogy működik a fényképezőcsapda?

15.07.2024

Hogy működik a fényképezőcsapda?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a fényképezőcsapda. Ez egy olyan eszköz, amelyet általában természetes környezetben használnak, és automatikusan fényképeket vagy rövid videókat készít, akár extrém körülmények között is. Főként vadfigyelésre használják, de hasznos lehet egy nyaralóban vagy kertben is biztonsági célokra.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról