Hogyan kezdjük el a kacsatenyésztést
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

17.05.2022

Hogyan kezdjük el a kacsatenyésztést

Ha van egy udvara falubéli házánál, melynek szívesen hasznát venné, az egyik lehetséges megoldás a baromfi tartása haszon és hobbi céljából. A tyúkot leggyakrabban tojásra és húsra tenyésztik, de nem szabad megfeledkezni a kacsáról sem, amelyből tojást és húst is kapunk úgyszintén, ugyanakkor a tenyésztésük is hasonlóan igénytelen. Ha akar, tarthat csirkét és kacsát egyszerre is. A kacsatenyésztés megkezdésén gondolkodik? Ebben a cikkben olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek eldönteni, hogy valóban tartsunk-e kacsát. És ha pozitívan dönt, ezeknek a tippeknek köszönhetően tudni fogja, hogyan kell tartásukra felkészülni.

Hol fognak lakni a kacsák

Először is, a kacsa vásárlása előtt megfelelő környezetet kell készítenie a kacsák számára. Ez egy karám előkészítését jelenti. Minél nagyobb, annál jobb – egy kis karám gyorsan sársíksággá változna. A házi kacsáknak nincs szükségük repülésre vagy akadályokat leküzdeni, így csak kellően magas kerítéssel kell bekeríteni a kifutót. Vannak olyan fajták, például a népszerű pézsmakacsák,melyek jó repülők, ezért le kell nyírni a szárnyukat, vagy madárházban kell őket tartani.

Kacsafajta kiválasztása

A kacsafajták helyes megválasztása attól függ milyen okból szeretnénk tartani őket. Egyes fajták nagyobb tojáshozamot kínálnak évente (hordozó fajták), mások kevesebbet tojnak, de a hús mennyiségében és ízében kiemelkedőek (húsfajták). Ha a tojáshozam kevésbé fontos és ehelyett több húst szeretne, tenyésztheti például a nagyon gyakori pekingi kacsát. A pekingi kacsa elegáns fehér tollazattal rendelkezik, gyors növekedés és tömzsibb test jellemzi, így nagy adag ízletes, nagyobb zsírtartalmú húsra számíthatunk felhasználáskor. 

Tojó kacsák és hím kacsák

A tojó kacsát hím kacsa jelenléte nélkül is tarthatja, nincs rá szükségük egy életen át. De ha azt szeretné, hogy a tenyészet bővüljön, az nem fog működni hím kacsa nélkül. Több hím kacsát is tarthat a csapatban, ez sem akadálya annak, hogy kis kacsákal bővüljön tenyésztése.

Mivel etessük a kacsákat

Ha a kacsákat kellően nagy kifutóban tartja, részben maguk is találnak táplálékot – nem vetik meg a füvet, a csigákat vagy a rovarokat. Kisebb kifutóknál friss füvet kell vágni a kacsáknak, amit természetesen a nagy kifutóknál is meg lehet tenni, a friss füvet biztosan nem fogják visszautasítani.

A tartási hely méretétől függetlenül tanácsos a kacsákat összetett takarmánnyal kényeztetni, különösen télen és a tojásrakás időszakában, amikor erre megnövekedett szükségük van. A takarmánykeverék tartalmazhat például búzát, kukoricát, zabot és egyéb gabonaféléket vagy zöldségeket és gyümölcsöket. Elkészítheti saját maga, vagy megkönnyítheti munkáját, és vásárolhat kész ömlesztett vagy granulált kacsa takarmányt.

Rendszeres étrendjéhez hozzáadhat vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek pozitív hatással vannak az egészségükre, növelik a termékenységet, támogatják a szaporodási képességeket és javítják a takarmány felhasználást. Ha Ön is a gondoskodó tenyésztők közé szeretne tartozni, egész évben táplálhatja kiegészítő takarmányokkal az állatokat, a gyártó utasításait követve. Próbálja elkerülni a kenyérféléket, amelyek, habár a kacsák elfogyasztják, nem túl táplálóak, és akár egészségügyi problémákat is okozhatnak.

További cikkek

Automata csirkeól ajtók választéka

09.06.2022

Automata csirkeól ajtók választéka

A tyúkok és más baromfi nevelése viszonylag kevés odafigyelést igényel, de van néhány olyan dolog, amelyre nagyobb gondot kell fordítani. 

Olvasd el a cikket
Hogyan kezdjük el a kacsatenyésztést

17.05.2022

Hogyan kezdjük el a kacsatenyésztést

Ha van egy udvara falubéli házánál, melynek szívesen hasznát venné, az egyik lehetséges megoldás a baromfi tartása haszon és hobbi céljából.

Olvasd el a cikket
 Baromfi kopasztás kezdőknek: 1. rész

14.07.2020

Baromfi kopasztás kezdőknek: 1. rész

Még sohasem kopasztott? Nem baj! Hoztunk egy cikket a kopasztás alapjairól.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról