Mekkora helyre van szüksége a tyúkoknak?
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

11.04.2024

Mekkora helyre van szüksége a tyúkoknak?

Tervezi, hogy tyúkokat tart, de nem tudja, hogy van-e elég hely? Mennyi hely kell valójában a tyúkoknak, és hogyan alakíthatja ki számukra az ideális otthont? A kifutó az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja egészségüket és jólétüket. Pontos számadatok azonban nincsenek, minden tyúk más és más igényekkel rendelkezik. A számok csak iránymutató jellegűek, hogy pontos képet kapjon arról, hány segítőtársat engedhet meg magának a kertjében.


Mielőtt a tyúkok megérkeznek

Mielőtt hazahozná a tyúkokat, mindent elő kell készítenie. Ehhez azonban tudnia kell a választ néhány kérdésre. A tyúkok száma kulcsfontosságú, és az előkészületek többi része ettől függ. Ha ezt már kitalálta, ki kell választania a tyúkólat. Fontolja meg, hogy maga építi-e meg, vagy készet rendel. Ha úgy dönt, hogy saját maga készíti el, gondoljon az olyan felszerelésekre, mint az ülőrúd, a tyúkól és a tojásrakó fészek. Egy megvásárolt tyúkól esetében ezek már benne vannak. Számos fából vagy öko-műanyagból készült tyúkól közül választhat, kifutóval vagy anélkül. A kifutóval ellátott tyúkólak közül ideális választás például a bécsi tyúkól, amely akár nyolc tyúknak is otthont biztosít. A tyúkok biztosan nem fognak unatkozni a tágas kültéren. Ezután válasszon megfelelő helyet, hogy mindig könnyen elérhető legyen.


Melyik tyúkól?

Mint már említettük, a tyúkólat aszerint válassza ki, hogy hány tyúkot szeretne elhelyezni. Bár a tyúkólak többsége 3-4 tyúkot enged meg négyzetméterenként, ha valóban boldogan szeretné tartani a tyúkjait, ideális esetben ezt az arányt biztosítsa minden tyúk számára, hogy természetesen és kényelmesen tudjanak mozogni. Mindent azonban érdemes megfontoltan kezelni, ezek a számok csak útmutatásul szolgálnak. A tyúkól mérete az etető elhelyezésétől is függ. Ha a szabadban lesz, nem szükséges ekkora otthont beszerezni.


Mekkora legyen a kifutó?

A tyúkok akcióállatok, amelyeknek rengeteg helyre van szükségük, hogy futkározhassanak, ugrálhassanak és felfedezhessék a környezetüket. A tyúkok fajától és méretétől függően a tartási hely mérete változhat. És persze a lehetőségeitől is függ. Leggyakrabban azt mondják, hogy minden tyúknak legalább 5 m²-es térre van szüksége. A szakirodalomban azonban leggyakrabban akár 10 m²-ről is olvashatunk. De mint minden állat esetében, minél nagyobb a kifutó, annál boldogabbak és egészségesebbek. Ez a tényező a lerakott tojások minőségét is befolyásolhatja. Ha azok közé tartozik, akik nem akarják, hogy a tyúkjaik oda menjenek, ahová akarnak, szerezzen be egy olyan tyúk kifutót, amelyet a kertben mozgathat.


Mit befolyásol még a megfelelő hely?

A következő okok miatt is fontos, hogy elegendő helyet biztosítson a tyúkoknak. Először is, így könnyebben elkerülhetik a konfliktusokat, és könnyebben kialakulnak a természetes társas kapcsolatok. A zsúfoltság agresszív viselkedéshez vezethet, ami egészségügyi problémákat okozhat. Másodszor pedig a tágas és jól szellőző hely csökkentheti a betegségek és paraziták tyúkok közötti terjedésének kockázatát.Az, hogy mennyi helyet kell előkészíteni a tyúkoknak, összetett kérdés, amelyre nincs egyértelmű válasz. A számok azonban eligazíthatnak bennünket, és rendet tehetnek a fejekben. A lényeg, hogy figyelemmel kísérjük tyúkjaink igényeit és aktuális állapotát. Tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő mozgáshoz szükséges hely biztosítása kulcsfontosságú az egészségük és életminőségük szempontjából. Ha ezt lehetővé teszi számukra, boldog életet fognak élni.

További cikkek

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

28.05.2024

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

Egy korábbi cikkünkben "Tényleg olyan jók a kecske- és juhsajtok, mint amilyenek állítólag" címmel arról írtunk, hogy a kecske- és juhsajtok ára adó a tagadhatatlan előnyeikre. De ha Ön juh- vagy kecsketenyésztő, nem kell aggódnia emiatt a kérdés miatt. Egyedülálló lehetősége van arra, hogy saját maga készítse el a sajtját, ami otthon pillanatok alatt porosodni fog. Hogyan készítsünk házi sajtot tejből?

Olvasd el a cikket
Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

16.05.2024

Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

A rovarok és leggyakrabban a legyek az istállóban komoly ellenséget jelenthetnek a gazdák és állataik számára. Ha nem védekezik hatékonyan a rovarok ellen, fennáll az egészségügyi problémák, például veszélyes betegségek terjedésének és a gazdasági veszteségek veszélye. Bár a rovaroktól sosem szabadulhat meg végleg, számos módja van a probléma sikeres kiküszöbölésének és a túlszaporodás megelőzésének. Íme néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, hogy miként ellenőrizze a rovarokat az istállójában. 

Olvasd el a cikket
Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

15.05.2024

Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

Sajnos, mint minden állat, a tyúkok is fogékonyak a különböző betegségekre. A beteg tyúkokat általában könnyű észrevenni. A tyúkok betegségének leggyakoribb jelei a fáradtság, a letargia, az étvágytalanság és a csökkent tojásrakás. A legtöbb esetben a tyúk hirtelen halála következik. Tartson velünk, és nézze meg, melyek a leggyakoribb tyúkbetegségek, és hogyan lehet ezeket hatékonyan megelőzni.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról