Mi a fő különbség a vaj és a margarin között?

Szerző: Juraj Korim

09.02.2024

Mi a fő különbség a vaj és a margarin között?

Azt mondják, hogy a margarin csak a vaj olcsó helyettesítője, szinte semmilyen hozzáadott értékkel. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, amelyek nekünk, embereknek általában hiányoznak. Új cikkünkben a hűtött termékek közötti alapvető különbségekről beszélünk. 


A margarin jobban kenhető

A margarinnak kétségtelenül nagy előnye van, köszönhetően a nagyszerű kenhetőségének. Nem kell mást tennie, mint kinyitni egy üveg növényi zsiradékot, és megkeni vele a kenyerét.


A vaj esetében konstruktívabban kell gondolkodni, és legalább néhány percig szobahőmérsékleten hagyni. Ha apró darabokra vágjuk, az segít megpuhulni.


Összetétel, íz és tápérték

Mi a margarin? A növényi vajnak önmagában nincs íze, az ízesítésnek és az előállítási folyamatnak fontos szerepe van. Emiatt a margarinok között is érezhetőbb eltérések vannak, mint a vaj esetében, amelyet főként pasztőrözött tejből készítenek.

A "margarin" és a "vaj" elnevezésű élelmiszerek közötti különbségek közé tartozik továbbá az is, hogy a vaj a "helyettesítőjéhez" képest nem tartalmaz színezéket és tartósítószert. Ez a tejtermék általában 80 százalék vagy annál több zsírt tartalmaz. A vajhoz képest a margarinok nem tartalmaznak koleszterint és kalóriatartalmuk is alacsonyabb, a vaj viszont immunerősítő anyagokkal büszkélkedhet. 

Régebben szó volt a margarinok káros összetételéről, ami az évek során megváltozott. A ma kapható termékek sokkal több telítetlen zsírsavat tartalmaznak, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Még azt is állítják, hogy a mai növényi vajak jótékonyabb összetételűek, mint a hagyományos vaj, bár az íze köztudottan összetéveszthetetlen. Azonban körültekintően kell választani, nem a termék ára, hanem az összetétel és a minőség alapján.

Ipari termelés

Tudjuk, hogy mire gondol. A margarin kémiai úton készül, míg a vaj kézzel. Sajnos manapság (néhány kivételtől eltekintve) a két élelmiszerben nincs semmi közös. Régebben a vajat általában vajkannával állították elő, de ma már egy általánosan forgalmazott tejterméket is iparilag állítanak elő.

Felhasználások

A konyhában mindkettőnek megvan a maga, de korlátozott felhasználási területe. A margarint nemcsak kenyérrétegként használják, hanem kenőcsökhöz, krémekhez és töltelékekhez is adják. A vaj felhasználási területei igen széleskörűek, a tészták, sütemények alkotórészeként, vagy krémek, raguk vagy például burgonyapürék összetevőjeként. 

Ne süssön margarinban. A magas víztartalmú növényi zsírok és margarinok nem alkalmasak magas hőkezelésre. A vaj sem alkalmas, bár a serpenyőkben gyakran használják. Magasabb hőmérsékleten nemkívánatos rákkeltő vegyületek képződnek.

Mi a helyzet a kenhető vajjal?

A válasz egyszerű. A kenhető vajnak semmi köze a vajhoz mint olyanhoz, mivel nem felel meg az ezen élelmiszer összetételére vonatkozó előírásoknak. Bár ez nem von le a finomságából, a helyes kifejezés a "kenhető".

Záró tanácsok

Akár a "vaj csapatában", akár a "margarin csapatában" vagyunk, ne becsüljük alá az összetevőket, amikor kiválasztjuk őket, és inkább fizessünk többet. A vaj helyett, amely magas hőmérsékleten káros anyagokat bocsát ki, használjon repceolajat a sütéshez.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról