Mi a fő különbség a vaj és a margarin között?

Szerző: Juraj Korim

09.02.2024

Mi a fő különbség a vaj és a margarin között?

Azt mondják, hogy a margarin csak a vaj olcsó helyettesítője, szinte semmilyen hozzáadott értékkel. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, amelyek nekünk, embereknek általában hiányoznak. Új cikkünkben a hűtött termékek közötti alapvető különbségekről beszélünk. 


A margarin jobban kenhető

A margarinnak kétségtelenül nagy előnye van, köszönhetően a nagyszerű kenhetőségének. Nem kell mást tennie, mint kinyitni egy üveg növényi zsiradékot, és megkeni vele a kenyerét.


A vaj esetében konstruktívabban kell gondolkodni, és legalább néhány percig szobahőmérsékleten hagyni. Ha apró darabokra vágjuk, az segít megpuhulni.


Összetétel, íz és tápérték

Mi a margarin? A növényi vajnak önmagában nincs íze, az ízesítésnek és az előállítási folyamatnak fontos szerepe van. Emiatt a margarinok között is érezhetőbb eltérések vannak, mint a vaj esetében, amelyet főként pasztőrözött tejből készítenek.

A "margarin" és a "vaj" elnevezésű élelmiszerek közötti különbségek közé tartozik továbbá az is, hogy a vaj a "helyettesítőjéhez" képest nem tartalmaz színezéket és tartósítószert. Ez a tejtermék általában 80 százalék vagy annál több zsírt tartalmaz. A vajhoz képest a margarinok nem tartalmaznak koleszterint és kalóriatartalmuk is alacsonyabb, a vaj viszont immunerősítő anyagokkal büszkélkedhet. 

Régebben szó volt a margarinok káros összetételéről, ami az évek során megváltozott. A ma kapható termékek sokkal több telítetlen zsírsavat tartalmaznak, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Még azt is állítják, hogy a mai növényi vajak jótékonyabb összetételűek, mint a hagyományos vaj, bár az íze köztudottan összetéveszthetetlen. Azonban körültekintően kell választani, nem a termék ára, hanem az összetétel és a minőség alapján.

Ipari termelés

Tudjuk, hogy mire gondol. A margarin kémiai úton készül, míg a vaj kézzel. Sajnos manapság (néhány kivételtől eltekintve) a két élelmiszerben nincs semmi közös. Régebben a vajat általában vajkannával állították elő, de ma már egy általánosan forgalmazott tejterméket is iparilag állítanak elő.

Felhasználások

A konyhában mindkettőnek megvan a maga, de korlátozott felhasználási területe. A margarint nemcsak kenyérrétegként használják, hanem kenőcsökhöz, krémekhez és töltelékekhez is adják. A vaj felhasználási területei igen széleskörűek, a tészták, sütemények alkotórészeként, vagy krémek, raguk vagy például burgonyapürék összetevőjeként. 

Ne süssön margarinban. A magas víztartalmú növényi zsírok és margarinok nem alkalmasak magas hőkezelésre. A vaj sem alkalmas, bár a serpenyőkben gyakran használják. Magasabb hőmérsékleten nemkívánatos rákkeltő vegyületek képződnek.

Mi a helyzet a kenhető vajjal?

A válasz egyszerű. A kenhető vajnak semmi köze a vajhoz mint olyanhoz, mivel nem felel meg az ezen élelmiszer összetételére vonatkozó előírásoknak. Bár ez nem von le a finomságából, a helyes kifejezés a "kenhető".

Záró tanácsok

Akár a "vaj csapatában", akár a "margarin csapatában" vagyunk, ne becsüljük alá az összetevőket, amikor kiválasztjuk őket, és inkább fizessünk többet. A vaj helyett, amely magas hőmérsékleten káros anyagokat bocsát ki, használjon repceolajat a sütéshez.

További cikkek

Hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra?

23.02.2024

Hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra?

A tél lassan véget ér, a fák újra zöldellnek, és az első virágok is nyílnak. A tavasz csodákat művel a kertben. És már alig várjuk, hogy újra munkához láthassunk a kertben, és felkészíthessük azt az új évszakra. Ne késlekedjünk, érdemes már február és március folyamán nekilátni. Ebben a cikkben arra a kérdésre válaszolunk, hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra, mikor trágyázzuk a kertet, és milyen növényeket ültessünk tavasz elején.


A tényleges munkálatok előtt ismerkedjen meg azokkal a tervekkel, amelyeket az új évszakban a kertben szeretne kialakítani. Gondolja át, hogy mit és hol szeretne termeszteni az idén, és milyen erőforrásokra lesz ehhez szüksége (pl. műtrágya).


Olvasd el a cikket
A tyúkól tisztítása és fertőtlenítése

22.02.2024

A tyúkól tisztítása és fertőtlenítése

Ahogyan mi is takarítjuk otthonunkat, úgy a csirkékről is gondoskodnunk kell. Ezzel megelőzhetjük a paraziták kialakulását, amelyek megfertőzhetik a tyúkólat, és ideális környezetet teremtünk a tyúkok számára. Ne becsüljük alá a tisztítást és a fertőtlenítést, az eredmény biztosan megmutatkozik majd a tojótojások számában és mindenekelőtt a tyúkok egészségében.


Olvasd el a cikket
Gabonakaparó - mire használják, és miért jó, ha van ilyen

20.02.2024

Gabonakaparó - mire használják, és miért jó, ha van ilyen

Hasznos eszköz nem csak a kuru házi tenyésztő számára. Mit tudunk még a gabonapréselőről? A szerkezet ereje még a kukoricát is képes felaprítani, ami rögtön porosra porolja a kukoricatárolót. Tartson velünk a kukorica- és gabonamorzsoló körútjára, és fedezze fel minden előnyét ebben az új cikkben.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról