Milyen állatokat lehet tartani a városban?

Szerző: Juraj Korim

06.11.2023

Milyen állatokat lehet tartani a városban?

Sokak számára elképzelhetetlen kérdés. Az állattartás alatt a civilizáción kívüli vidéki életre és az ezzel járó korlátozásokra gondolunk. De mit tegyünk, ha nem akarunk lemondani a városi élet előnyeiről, de mégis szeretnénk például házi tojást, anélkül, hogy utazni kellene érte? 


Még egy nagyvárosban is lehetséges ma már az állattartás, ha a feltételek adottak, és ha életünket legalább részben ehhez igazítjuk. Az állatok köre, amelyekről még egy nagyvárosban is gondoskodni tudunk, meglehetősen széles. A nyulaktól kezdve a csirkéken, fürjeken (a fürjtojás világszerte csemegének számít, és kétszer annyi vitamint tartalmaz, mint a tyúktojás), juhokon, kecskéken vagy méheken át.

Milyen tartási mód alkalmas az állattartásra?

Az egyes állatokra eltérő igények és körülmények jellemzőek. Ehhez kapcsolódik a városi elhelyezés fogalma - mit értünk ez alatt?Ha a lakhatást lakásokra és házakra különböztetjük meg, akkor felmerül a további helyiségek nagyságának kérdése, hiszen az említett állatok egyike sem tartható zárt térben. Kistermelői állattartásra és lakásban élésre gondol? Ha elegendő helyet tud biztosítani a külső teraszon, azzal a feltétellel, hogy - különösen meleg időben - fedett helyen lesznek, akkor ez például a nyulak vagy fürjek számára életképes alternatíva lehet. Tyúkok esetében ezután legalább egy kis kertre van szükség a háznál vagy közös lakásban.


A városban élő jószágok számára a legjobb megoldás a kerti telep, ahol rengeteg szabad terük van, és sok más hatás kiküszöbölhető. Szeret a kertben dolgozni, és a lakásában/házában nincs kert? A lakásépítési lehetőség nélküli kertek viszonylag könnyen megközelíthetőek, és nagyobb lehetőséget biztosítanak a tartásra. Ráadásul a méhek nem alkalmasak a hagyományos lakásokban való tartásra - szükségük van a rétre való kijutásra, és veszélyt jelenthetnek a szomszédokra. Emellett lehetőség van kecskék vagy juhok tartására is kerti telepeken, amelyek "élő fűnyíróként" is szolgálhatnak.

Az állatállomány beszerzéséből származó előnyök

Idegesítették a csirkék a kukorékolásukkal, amikor a nagymamájához ment? Gyerekkorában minden héten nyulat kellett ennie? Évekkel később döbben csak rá a saját termelésű hús és tojás előnyeire. Tudta, hogy a tojás ára az elmúlt évben a Cseh Köztársaságban emelkedett a legdrasztikusabban az EU-ban?


Mit gondolunk, a házi tyúk tartásának legfőbb oka hosszú távon a tojás, egyébként természetesen a hús. Ugyanez vonatkozik a fürjre is. A nyulakat csak a húsért tenyésztik, ami természetesen a legkevesebb koleszterint tartalmazza a többi háziállathoz képest. És mennyibe kerül egy ilyen nyúl, ha normális körülmények között szeretne kényeztetést kapni? A nyúl kilogrammonkénti ára jóval 200 CZK felett van, tehát semmiképpen sem olcsó mulatság. Végül, de nem utolsósorban a juhok, kecskék és méhek. A juhok nemcsak húst, hanem gyapjút is hoznak magukkal, ami további felhasználást tesz lehetővé a textíliákhoz - így Ön képes saját gyapjúpulóvereket készíteni, vagy a gyapjút továbbértékesíteni. Népszerűségük tehát a kecskékkel együtt folyamatosan nő. És mi a helyzet a méhekkel? A méz áráról nem kell hosszasan beszélni, de a méhészet is egy nagyon pihentető hobbi lehet, amely segít kiszellőztetni a fejét.

Mire számítsunk, ha úgy döntünk, hogy a városban tenyésztünk

Az állatállomány beszerzése előtt megfelelő helyet kell biztosítani számukra az élethez. Próbáljuk meg olyan helyen elhelyezni "otthonukat", ahol nem lesznek kitéve felesleges zajnak. Magasabb szintű gondozást és higiéniát is biztosítani kell. Tartsa tisztán a tartási helyüket - a városban az állatok élőhelyei jobban ki vannak téve a szennyezésnek. Biztosítson jó minőségű étrendet és rendszeres állatorvosi ellenőrzést.


Tyúkoknak ajánljuk a helytakarékos Paris, Valencia vagy Temelin tyúkólakat, ahol masszív szerkezetük biztosítja tyúkjai kényelmét és biztonságát. A nyulak nagyon aktív állatok, és sok mozgásteret igényelnek. A ketrecnek vagy kifutónak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a nyulak szaladgálhassanak és ugrálhassanak benne. Megfelelő jelöltek a Martin nyúlketrec elegáns fekete-fehér színben és a Teplice megfelelője fa színben. A nyári szezonra a kertek esetében javasoljuk, hogy a kerti ketreceket is fontolóra vegyék, hogy a nyulak a fűben futkározhassanak. Egy egyszerű, fedett fából készült fakifutó vagy egy nyolcfalú Kerbl kültéri kifutó is elegendő. Egy nyúlólban fürjeket is lehet tartani - de vigyázat, a megfelelő tojáshoz napi 12-16 óra fényre van szükségük.

Rajtam múlik, hogy a városban állattartást folytatok-e? Megakadályozhatja valaki, hogy ezt tegyem?

Feltétlenül tájékozódjon a városában, pontosabban a településén érvényes, az állattartást szabályozó előírásokról. Sok városban vannak szabályok például arra vonatkozóan, hogy mekkora telken lehet állatokat tartani, milyen távolságra lehetnek az állatok a környező házaktól, és hány állatot lehet tartani. A szomszédokat és a közelben lakókat is érintheti a terve - ezért a jó kapcsolatok fenntartásának legjobb módja, ha előre tájékoztatja a szomszédokat, és figyelembe veszi az esetleges rosszallásukat. Így elkerülhetők a konfliktusok és a lehetséges problémák.

Mit lehet ebből levonni?

Ha úgy dönt, hogy beszerez néhányat az említett jószágok közül, akkor minden alkalommal megtapasztalhatja a kiteljesedés és a társaság érzését. Még nagyobb elégedettséget fog érezni, ha tudja, hogy a lehető legjobb körülményeket tudja biztosítani számukra. 


A tenyésztés nem csak az Ön számára kínál előnyöket, hanem családja és szerettei számára is - az, hogy megajándékozhatja gyermekeit és szeretteit, hatalmas előny. Meg kell azonban említeni, hogy a tenyésztés nyilvánvalóan nem mindenkinek való, és akiben nincs meg legalább egy kicsi ebből, annak alaposan meg kell fontolnia, hogy hajlandó-e valamit feláldozni a hobbira.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról