Milyen növényeket termesszünk a tyúkudvarban?
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

04.04.2024

Milyen növényeket termesszünk a tyúkudvarban?

A tyúkok gondozása változatos. Nemcsak a jó minőségű takarmány tartozik hozzá, hanem a megfelelő környezet is, amelyben szabadon mozoghatnak és táplálékot kereshetnek. Könnyítse meg tyúkjai dolgát, és termesszen olyan növényeket a kifutóban, amelyek jótékonyan hatnak az egészségükre és a táplálékuk változatosságára is. 


A tyúkól

A tyúk kifutó az egyik alapvető tényező, amely boldoggá teszi tyúkjainkat. És ez az oka annak is, hogy tápláló és ízletes tojásokat kapunk. Ha nincs kifutóval ellátott tyúkólunk, és nem szeretnénk, hogy tyúkjaink csak úgy szaladgáljanak a kertben anélkül, hogy tönkretennénk a kerti ágyásokat, akkor javasoljuk, hogy szerezzünk be egy külön kifutót, hogy biztosítsuk a sok mozgást. És milyen növényeket termesszen a kifutóban a tyúkoknak?


Gyógynövények és fűfélék

A gyógynövények nemcsak nekünk, hanem tyúkjainknak is gyógyító hatást biztosítanak. Például a csalán, a gyermekláncfű, a gyalogakác, de a menta, a kamilla és a kapor is kiváló hatással van a tyúkok egészségére mivel antioxidáns hatásúak és segítik a tyúkok immunrendszerét. Biztosan nem fogunk melléfogni a cickafarkfűvel sem, amely sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.


A tyúkok a lóherét is élvezni fogják, amely kiváló rost- és fehérjeforrás, vagy a csalán, amely segít a tyúkok emésztésének javításában. A díszfüvek is megtalálhatják a hasznukat, mivel ezek megvédik a többi növényt a tyúkok ásásától és csipkedésétől. 


Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek közül a petrezselymet nem szabad kihagyni, mivel erősen aromás, és olyan jótékony anyagokat biztosít, mint az A-, C- és K-vitamin. A spenót szintén gazdag tápanyagforrás. Vasat, kalciumot és vitaminokat tartalmaz. Levelei fontos tápanyagot biztosítanak a tyúkok számára, és egyben finom csemege is. 


Az eper kiváló C-vitamin- és antioxidánsforrás a tyúkok számára. A forró nyáron frissítő csemegeként is szolgál. Hasonlóképpen a málna is magas rosttartalmú, ami támogatja a tyúkok emésztőrendszerének egészségét. 


Fák és cserjék

A tyúkok táplálékát a fák és bokrok körül is megtalálhatjuk. A fák árnyékot is adnak nekik a nyári napokon. A gyümölcsfák nemcsak gyümölcs-, hanem rovarlakomát is biztosítanak a tyúkoknak. Ezeken a fákon kívül célszerű tölgyet, diót vagy mogyorót is termeszteni. A vitamindús homoktövist is érdemes megemlíteni. A tyúkhúr télen és nyáron egyaránt használja a bokrokat menedékként. Válasszon málnát, ribizlit, rózsát, lilát, szedret és mást.


Ha a tyúkok valamelyik vitaminból és egyéb hasznos anyagból hiányt szenvednek, bátran tegyünk fel vitaminokat a tyúkoknak táplálékkiegészítőként. 


Ne feledje, hogy nem minden növény biztonságos a tyúkok számára. Ilyen például az azálea, a nárcisz, az oleander vagy a hagyma. Ezért ügyeljen arra, hogy a kifutóban lévő növények ártalmatlanok legyenek, és maximális hasznot hozzanak a tyúkok számára. A megfelelően kiválasztott növények hozzájárulhatnak a tyúkok egészségéhez és jólétéhez, miközben természetes és táplálkozási szempontból értékes összetevőkkel gazdagítják étrendjüket. 

További cikkek

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

28.05.2024

Hogyan készítsünk saját kecske- és juhsajtot?

Egy korábbi cikkünkben "Tényleg olyan jók a kecske- és juhsajtok, mint amilyenek állítólag" címmel arról írtunk, hogy a kecske- és juhsajtok ára adó a tagadhatatlan előnyeikre. De ha Ön juh- vagy kecsketenyésztő, nem kell aggódnia emiatt a kérdés miatt. Egyedülálló lehetősége van arra, hogy saját maga készítse el a sajtját, ami otthon pillanatok alatt porosodni fog. Hogyan készítsünk házi sajtot tejből?

Olvasd el a cikket
Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

16.05.2024

Hogyan lehet a rovarokat az istállóban tartott állatokban ellenőrizni?

A rovarok és leggyakrabban a legyek az istállóban komoly ellenséget jelenthetnek a gazdák és állataik számára. Ha nem védekezik hatékonyan a rovarok ellen, fennáll az egészségügyi problémák, például veszélyes betegségek terjedésének és a gazdasági veszteségek veszélye. Bár a rovaroktól sosem szabadulhat meg végleg, számos módja van a probléma sikeres kiküszöbölésének és a túlszaporodás megelőzésének. Íme néhány hasznos tipp arra vonatkozóan, hogy miként ellenőrizze a rovarokat az istállójában. 

Olvasd el a cikket
Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

15.05.2024

Melyek a tyúkokat érintő leggyakoribb betegségek?

Sajnos, mint minden állat, a tyúkok is fogékonyak a különböző betegségekre. A beteg tyúkokat általában könnyű észrevenni. A tyúkok betegségének leggyakoribb jelei a fáradtság, a letargia, az étvágytalanság és a csökkent tojásrakás. A legtöbb esetben a tyúk hirtelen halála következik. Tartson velünk, és nézze meg, melyek a leggyakoribb tyúkbetegségek, és hogyan lehet ezeket hatékonyan megelőzni.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról