Tojótyúkok: Mely fajtáknak van a legtöbb tojáshozamuk
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

04.05.2022

Tojótyúkok: Mely fajtáknak van a legtöbb tojáshozamuk

a legtöbb tojást adó tyúkok: Ha otthonra tervezünk tyúktartást, főként azért hogy mindig legyen elegendő friss tojás a konyhában, érdemes a tojáshozamot tekintve a legjobb csirke fajtát választani. Felmerül a kérdés hogy melyik tojó fajta a legjobb? Számos fajta létezik, amely megbízhatóan pótolja az otthoni tojáskészletet. Ebben a cikkben összegyűjtöttük és bemutatjuk a legjobb tojótyúkokat, amelyeknek nagy a tojáshozamuk, legyen szó nyárról vagy télről, és néhányan még ízletes húst is kínálnak.

Hibrid

Ha annyi tojást szeretne kapni, amennyi csak lehetséges, a hibridek az egyértelmű választás. Nem szaporításra tenyésztették ki őket, elsősorban a maximális tojáshozam miatt tartják. A hibridek alól szinte minden nap lehet tojást kivenni, ezek a fajták évente több mint 300 barna héjú tojást tojnak. A hibrid megjelölés tojótyúkok széles körét foglalja magában. Tenyészetében kombinálhatja az egyes fajokat. A népszerű hibrid fajok közé tartozik az Isabrown vagy Dominant tojótyúkok. Ellenálló képességük miatt is népszerűek a tenyésztők körében.

Leghorn

A Leghorn fehér tyúk, amely nem csak gyönyörű megjelenésével, hanem a lerakott tojások számával is ámulatba ejt. Évente legfeljebb 250 tiszta fehér héjú tojást rak le. A leghorn a félénk fajták közé tartozik, így sajnos kevésbé szelídíthető.

Sussex

A Sussex tyúkok a kennelben tartható legjobb tojótyúkok közé tartoznak, és évente akár 250 tojást is képesek tojni. A tojáshéjak színe nem egységes, krémes árnyalatútól egészen a mély barna színig változhat. Amellett, hogy tojásaik igen ízletesek, kiváló minőségű húsuk is finom. Ellentétben a leghornokkal, a sussexi fajta nyugodt természetű, ezért könnyen megszelídíthető – akár még a kezünkből is etethetjük. 

Plymouth

A Plymouth fajtát öröm szaporítani – nyugodtak és barátságosak. Évente 200 körül tojást tojnak, ami valamivel kevesebb hozam az előbbiekben ismertetett fajtáknál, viszont nagy húshozammal büszkélkedhetnek, így ha eljön az ideje, nem csak tojásból, de húsból is sok lesz. A hibridekhez képest alacsonyabb tojáshozamot részben kompenzálja az alacsonyabb takarmányozási igény. Szívósságuknak köszönhetően télen sem lesz hiány tojásból.

A megfelelő etetés elengedhetetlen

Végül érdemes megjegyezni, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék nélkül még a legjobb tojótyúkoktól sem várhatunk sok tojást. A megfelelő takarmányozás, az ideális életkörülmények, és a jó tojótyúk fajtához tartozó tyúk, és mindezek kombinációja, garantálja hogy a csirkeólban minden nap nagy, friss és ízletes tojásokat találunk majd. A tojótyúkoknak egyszerűen annyi táplálékot kell kapniuk, amennyit a csőrük akar.

A minőségi takarmányadag alapját a gabonafélék jelentik, jó választás a széles körben használt búza. Ahhoz hogy biztosítsuk megfelelő tápanyagösszetételt, mivel a búza önmagában nem elegendő és többek között a szárazhús termelésére is hatással van, ezért célszerű a búzát kiegészíteni más gabonákkal.  A tyúkokoknál nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kölest, amely igen gazdag ásványianyag-forrás.

Próbálja ki keltetőink vagy csirkeólaink!

További cikkek

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

22.07.2024

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

A tojások szerves részét képezik étrendünknek. Nem csoda, hogy a tyúkok az egyik leggyakrabban tartott háziállatfajta. El tudja képzelni, hogyan keletkezik egy tojás és mi mindent foglal magában? Hogyan zajlik a tojásrakás a tyúkoknál, és hány ilyen tojást képesek évente adni nekünk, alább megtudhatja. Ha Önt nem érdekli a csibe fejlődése a tojásban, tyúkokat kakas nélkül is tarthat, bár a kakas nagyon fontos védelmező és megtermékenyítő szerepet tölt be.

Olvasd el a cikket
Mi van a fürjtojás belsejében?

18.07.2024

Mi van a fürjtojás belsejében?

Tudod, mi rejtőzik a finom foltokkal tarkított kis kagyló alatt? Kis csoda. A fürjtojás kisebbnek tűnhet, de vitaminokat és sok tápanyagot tartalmaz. Ráadásul kiváló ízlésüknek köszönhetően még a világ gasztronómiájában és kultúrájában is elnyerték helyüket.

Olvasd el a cikket
Hogy működik a fényképezőcsapda?

15.07.2024

Hogy működik a fényképezőcsapda?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a fényképezőcsapda. Ez egy olyan eszköz, amelyet általában természetes környezetben használnak, és automatikusan fényképeket vagy rövid videókat készít, akár extrém körülmények között is. Főként vadfigyelésre használják, de hasznos lehet egy nyaralóban vagy kertben is biztonsági célokra.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról