A selyemtyúk lenyűgöz megjelenésével és viselkedésével
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

13.04.2022

A selyemtyúk lenyűgöz megjelenésével és viselkedésével

A selyemtyúk egy viszonylag sajátos megjelenésű csirke fajta, egyedi tollszerkezet jellemzi őket, aminek következtében a selyemtyúk tollai hasonlítanak a szőrre. Gyakran nem a haszonállatnak tartják, hanem szokatlan megjelenésük miatt, pedig jelenlétük a már meglévő tenyészet számára előnyös lehet. Ez egy ősi tyúkfajta, több 1000 évvel ezelőtt, azonos tollszerkezetű elődeik Kínában éltek. Európába először talán az ismert utazó és kereskedő, Marco Polo hozta be őket, nálunk azonban csak a 20. század eleje óta elterjedt tenyészállat.

Egyedi megjelenés

A selyemtyúkra jellemző a kisebb növekedés. Léteznek kisebb, körülbelül fél kilogramm súlyúak, illetve nagyobbak, amelyek zömök testűek és másfél kilogrammot is nyomhatnak. Különböző színű tollakkal láthatjuk őket. Leggyakrabban fehér, sárga, narancssárga és fekete árnyalatú a tollazatuk. Mint már említettük, tollazatuk meglehetősen egyedi, és a tollak szerkezetük alapján könnyen összetéveszthetők a szőrmével. A legtöbb csirkefajtához képest abban is különböznek, hogy négy helyett öt ujjuk van, de nem ők az egyetlen fajta, amelynek öt ujja van. Érdekes még, hogy kékes a húsuk, bőrük, a lábuk, a csőrük és a fülcimpájuk.

A selyemtyúk engedelmes fajta

Ha "hétköznapi" tyúkokat tartunk otthon, érdemes átgondolni, hogy adjunk-e hozzájuk néhány selyemtyúkot. Amellett, hogy szeretik őket, hasznos tenyésztési tulajdonságaik is vannak. A felnőtteknek nem okoz gondot az együttélés fajtársaikkal, sőt kisméretű fürjekkel, fácánokkal vagy kacsákkal sem – jól kijönnek mindenféle baromfival. Nyugodt természetüknek köszönhetően a selyemtyúkok nagyon jól illeszkednek bármilyen tenyészethez, könnyen megszelídíthetők, ugyanakkor nem okoznak gondot. Nem repülnek, nem ásnak és általában nyugodtak, ráadásul nem igényelnek különösebb gondozást. Talán csak a méretük és az abszolút repülésmentességük miatt jó megoldani, hogy a csirkeólban gond nélkül fel tudjanak jutni a rúdra.

Ízletes hús és tojás

Megvásárolhatja őket csak azért, mert aranyosak, de a tenyésztésbe való bevonásuk előnyökkel is jár. Extraként arra hogy a selyemtyúkok az összes elhagyott csibét a szárnyaik alá veszik, beleértve a már a tenyészetben lévő más fajta tyúkokét is, a tojása és a húsa is fogyasztható.

A selyemtyúk húsa ízét tekintve vadhúst rejt. Ami a tojásokat illeti, a lerakás után a selyemtyúkok becsületesen rátelepednek a tojásokra, és felkészülnek a szülői szerepre. Ha elveszi az összes tojást, akkor is az üres fészekben fognak ülni, ezért érdemes legalább néhány tojást hagyni kikelni. Legjobb esetben évente körülbelül 90 tojást tojnak, de általában évi 60-80 tojást.

További cikkek

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

22.07.2024

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

A tojások szerves részét képezik étrendünknek. Nem csoda, hogy a tyúkok az egyik leggyakrabban tartott háziállatfajta. El tudja képzelni, hogyan keletkezik egy tojás és mi mindent foglal magában? Hogyan zajlik a tojásrakás a tyúkoknál, és hány ilyen tojást képesek évente adni nekünk, alább megtudhatja. Ha Önt nem érdekli a csibe fejlődése a tojásban, tyúkokat kakas nélkül is tarthat, bár a kakas nagyon fontos védelmező és megtermékenyítő szerepet tölt be.

Olvasd el a cikket
Mi van a fürjtojás belsejében?

18.07.2024

Mi van a fürjtojás belsejében?

Tudod, mi rejtőzik a finom foltokkal tarkított kis kagyló alatt? Kis csoda. A fürjtojás kisebbnek tűnhet, de vitaminokat és sok tápanyagot tartalmaz. Ráadásul kiváló ízlésüknek köszönhetően még a világ gasztronómiájában és kultúrájában is elnyerték helyüket.

Olvasd el a cikket
Hogy működik a fényképezőcsapda?

15.07.2024

Hogy működik a fényképezőcsapda?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a fényképezőcsapda. Ez egy olyan eszköz, amelyet általában természetes környezetben használnak, és automatikusan fényképeket vagy rövid videókat készít, akár extrém körülmények között is. Főként vadfigyelésre használják, de hasznos lehet egy nyaralóban vagy kertben is biztonsági célokra.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról