Hogyan használjuk a tisztított vajat?

Szerző: Juraj Korim

13.02.2024

Hogyan használjuk a tisztított vajat?

Érdekli a "Mi a fő különbség a vaj és a margarin között?" című cikk? Bizonyára emlékszik arra, hogy egyik zsiradékot sem szabad sütéshez használni. De van egy jó hírünk, vannak alternatívák a finomított olajokon kívül. Az egyik ilyen a ghí, amelyet gyakran folyékony aranyként emlegetnek. Mai cikkünkben bővebben beszélünk arról, hogy mi is az a ghí, és milyen felhasználási módjai vannak például.

Egészségelixír az ősi Indiából

Bár úgy tűnik, hogy csak mostanában találkoztunk a tisztított vajjal, az igazság az, hogy ennek a finomságnak a története 5000 évre nyúlik vissza, az őskori Indiába. Az indiaiak a "ghít" jótékony gyógymódnak tartották, és ma megnézzük, mi vezette őket erre.

Hogyan készítsünk tisztított vajat

A tisztított vaj receptje elég egyszerűen hangzik. A ghí vaj a hagyományos vaj túlfőzésével készül, így az eredeti tejtermékből csak a zsír marad meg, laktóztól és tejszármazéktól mentesen. 

Alkalmazás a konyhában

A ghí úgynevezett füstpontja csak 250 fokos hőmérsékleten jelentkezik, ami az ételt kiváló alapanyaggá teszi a sütéshez. A ghí nem bocsát ki veszélyes rákkeltő méreganyagokat. Bár íze nem olyan kifejezett, mint a hagyományos vajé, mégis pozitív hatással van az étel végső aromájára. A ghínek számos más felhasználási módja is van a gasztronómiában, beleértve a sütést, a főzést és a hideg főzést.

Mindenki számára emészthető

Az előállítási folyamatnak köszönhetően a ghí tejfehérje-mentes, ezért még a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A vajsav viszont gyulladáscsökkentő és támogatja az emésztőrendszert. Ráadásul az átitatott vaj képes magához kötni a méreganyagokat, ami megemeli a fogyókúrás törekvéseidet. 

A vitaminok nem hiányozhatnak

Tisztítás. A rossz eltűnik, és csak a jótékony marad. Bár fantáziálásnak hangzik, a tisztított vaj valóban megtartja a vitaminokat, antioxidánsokat, magnéziumot és vasat, miközben megfosztják a káros anyagoktól, különösen főzéskor. A ghí emellett nagy mennyiségben tartalmaz butirátot, egy olyan zsírsavat, amely pozitív hatással van az emésztőrendszerre. A tisztított vaj tápértéke tehát totális bombának tekinthető.

Mennyi ideig tartható el a ghí?

Lehet, hogy nem egy megfizethető termék, de ha figyelembe vesszük egészségügyi előnyeit és több hónapos eltarthatóságát - a hűtőben akár egy évig is eláll -, akkor érdemes megfontolni.

De kipróbálhatja a házilag készített ghí vaj elkészítését is. Olvasszuk fel a hagyományos vajat egy lábasban, és alacsony hőfokon pároljuk egy ideig. Fokozatosan távolítsd el a tejfehérjét, szűrje le, és már kész is! De vigyázzon, nehogy megégesse a folyadékot.

"Bio a bioból"

Ha a tisztított vaj minőségét szeretné maximalizálni, miközben garantálni szeretné az eredetét, a legjobb megoldás, ha saját maga készíti el az úgynevezett folyékony arany forrását jelentő vajat. 

A vajkészítéshez használt vajsütőgép segítségével a legjobb tejzsírt készítheti el, amelynek egy részét például krémekhez, a többit pedig szeretett ghíjjához használja fel. És a mai nap után, amikor már tudod, mi az a tisztított vaj, boldogan képezheti ki a rokonait.


További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról