Hogyan kezdjük el a nyulak nevelését
Pavel Frček

Szerző: Pavel Frček

27.04.2022

Hogyan kezdjük el a nyulak nevelését

Arra gondol, hogy otthon, a hátsó udvarban nyulakat neveljen? Összeállítottunk néhány tippet a kezdéshez.

Mielőtt elkezdené

Mielőtt rátérnénk a nyulak nevelésének megkezdésére, érdemes alaposan átgondolni ezt a döntést. Mint minden hobbi vagy tenyészállat, a nyúl is napi gondoskodásra szorul,így ha például nyaralni indul, biztosítania kell hogy valaki helyettesítse Önt. Nyúl vásárlása előtt tisztában kell lennie azzal is, hogy milyen célból tervezi a tartásukat: hobbi állatnak vagy a húsuk miatt, esetleg eladásra. (még akkor is, ha ennek gazdaságilag nincs sok értelme a tenyésznyulak esetében) Ezektől a döntésektől függ, hogy mekkora lesz a tenyészet jövőbeni mérete, ennek függvényében érdemes már az elején elkészíteni a megfelelő életteret a nyulak számára.

Hogyan kezdjük

Ahogy a többi tevékenységhez hasonlóan, úgy a nyúl nevelésénél is néhány dologra Önnek kell rájönni. A gyakorlatnak köszönhetően előbb-utóbb megtanulja a nyúlgondozás helyes rendszerét, az előzményekben megszerzett elméleti tudást pedig később átültetheti a gyakorlatba. Mindenesetre van néhány olyan tevékenység, amelyekre nem árt már az elején felkészülni, és amelyekkel mindig találkozni fog a nyulak nevelése során. Most részletesebben megvizsgáljuk ezeket. Az alább ismertetett tevékenységek némelyikével szükséges tisztában lenni még a tartás kezdete előtt, mások pedig a gyakorlati tartás során válnak rutinná.

1. Építsen megfelelő nyúlházat

Talán említeni sem kell hogy a nyulaknak szükséges egy védelmet nyújtó hely. Ideális lehet számukra egy minőségi nyúl ház, amely elég nagy az összes nyúl számára, lehetőleg tartalék hellyel kiegészítve. Ilyen helyet saját maga is építhet egy kis ügyességgel és rászánt idővel. Akár vásárol, akár épít, ne feledje, hogy a nyulak szeretik a szárazságot, a fényt és a békét. És bár friss levegőt igényelnek, a huzat nem tesz jót nekik. Ezeket a szempontokat figyelembe kell venni a nyúl ház elhelyezésekor – ezért az elülső oldalnak mindig délkeleti tájolásúnak kell lennie.

A nyúl ház köré nem szükséges illetve nem célszerű karámot építeni, inkább kerítse el kerítéssel, hogy ne kelljen sehol keresni, űzni a nyulakat. 

2. Alom az újszülötteknek

A nyúl házban a kis ugri bugrikat a csupasz padlón is hagyhatja, vagy alommal is elláthatja őket. Az alomnak száraznak és nyersnek kell lennie, és természetesen időnként cserélni kell. Ha az alom előkészítését és cseréjét rendszeresen elvégzi, a nyulak kényelmesebb környezetet kapnak, és megnő annak esélye, hogy újszülött kisnyulakkal bővül a tenyészete. 

3. Nyúlfajta kiválasztása

Ha megvan a megfelelő környezet a tenyésztéshez, ideje nyúlfajtát választani. A választás nem könnyű, hiszen nagyszámú házinyúl fajta létezik. A fajták nemcsak megjelenésükben különböznek egymástól, hanem a hús minőségében vagy a súly eléréséhez szükséges időben is.

4. Válassza ki a legjobb táplálékot

A nyulak növényevők. Főleg a takarmánykeveréket fogyasztanak, illetve különféle típusú granulátumok állnak rendelkezésre, kizárólag nyulak számára kifejlesztve. Még a szénát sem vetik meg (a szénát nem szabad gőzölni) – a legjobb a szénát jászólba tenni, hogy ne szóródjon szét a nyúlólban

5. Óvakodjon a betegségektől

A nyulak viszonylag fogékonyak a betegségekre, megelőzés nélkül parazita vagy fertőző betegségek magas arányban fordulnak elő köztük. Szerencsére védőoltással és étrend-kiegészítők adásával megvédheti a nyulait a legtöbb ilyen betegség ellen. A megelőzés úgy is hatékony lehet ha a nyulakat csak jó minőségű, le nem bomló és nem szennyezett táplálékkal etetjük. 

Szaporodási problémák

Végezetül tippjeink nyúl szaporodási problémákhoz. Ezeket olyan szakaszban fogja tudni használni, amikor már egy ideje nyulakat nevel, és szeretné hogy tenyészete kibővüljön, de a hím és a nőstény egyszerű együtt tartása nem hozza meg a kívánt eredményt. Köztudott, hogy a nyulaknál nem okoz problémát a szaporodás, de van egy akadály, ami miatt hiába fog várni szaporulatra. Nézzünk ennek utána.

A nyulak terméketlenségének egyik fő oka az elhízás. Természetesen ezt nem azt jelenti hogy a legminimálisabb táplálékot kell adni nekik a túléléshez, csak azt hogy ne vigyük túlzásba az adagolást. Érdemes csökkenteni az adagot, ha a nyulak nagy testűnek tűnnek, illetve adjunk több mozgásteret nekik.

A nyulak termékenysége nagy melegben lecsökken, és ilyen időben nem túl aktívak. A hősterilitás akár több hónapig is fennmaradhat. Sajnos előfordulhat, hogy még az a törekvés sem segít hogy nagyon alapos árnyékolással csökkentjük a hőmérsékletet a nyúlólban. A nyulaknak a napközbeni megtermékenyítés során a lehető leghosszabb ideig fényre van szükségük. Ennek feltétele a legalább napi 12 óra fény.  Ha a természetes nappali fény az évszakból adódóan nem biztosítja ezt a feltételt, mesterséges fényforrás vásárlásával kell "meghosszabbítani" a napot a nyúlólban.

További cikkek

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

22.07.2024

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

A tojások szerves részét képezik étrendünknek. Nem csoda, hogy a tyúkok az egyik leggyakrabban tartott háziállatfajta. El tudja képzelni, hogyan keletkezik egy tojás és mi mindent foglal magában? Hogyan zajlik a tojásrakás a tyúkoknál, és hány ilyen tojást képesek évente adni nekünk, alább megtudhatja. Ha Önt nem érdekli a csibe fejlődése a tojásban, tyúkokat kakas nélkül is tarthat, bár a kakas nagyon fontos védelmező és megtermékenyítő szerepet tölt be.

Olvasd el a cikket
Mi van a fürjtojás belsejében?

18.07.2024

Mi van a fürjtojás belsejében?

Tudod, mi rejtőzik a finom foltokkal tarkított kis kagyló alatt? Kis csoda. A fürjtojás kisebbnek tűnhet, de vitaminokat és sok tápanyagot tartalmaz. Ráadásul kiváló ízlésüknek köszönhetően még a világ gasztronómiájában és kultúrájában is elnyerték helyüket.

Olvasd el a cikket
Hogy működik a fényképezőcsapda?

15.07.2024

Hogy működik a fényképezőcsapda?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a fényképezőcsapda. Ez egy olyan eszköz, amelyet általában természetes környezetben használnak, és automatikusan fényképeket vagy rövid videókat készít, akár extrém körülmények között is. Főként vadfigyelésre használják, de hasznos lehet egy nyaralóban vagy kertben is biztonsági célokra.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról