Hogyan szigeteljük a tyúkólat

Szerző: Juraj Korim

03.11.2023

Hogyan szigeteljük a tyúkólat

Nyakunkon a tél, és ahogyan a házunkat is felkészítjük a hideg időjárásra, úgy a csirkéink otthonát is fel kell dobnunk. Kellő melegre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, ezért szigetelnünk kell a tyúkólat. A következő cikkben megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni.

Mikor van szükség a tyúkól szigetelésére?

A szigetelést semmiképpen sem szabad elkerülni, ha a tyúkok olyan területen vannak, ahol gyakoriak a súlyos fagyok. Akkor sem szabad kerülni, ha rendszeres tojásrakás várható. A tojótyúkok számára a legjobb hőmérséklet a tojásrakáshoz 20 °C körüli hőmérséklet. Ugyanakkor a tyúkoknak nem kell minden energiájukat arra fordítaniuk, hogy melegen tartsák magukat.

Milyen szigetelőt használjunk?

A tyúkól szigetelésére többféle lehetőség is létezik. Alaposan gondolja át, hogy milyen szigetelőt használ, mielőtt kivitelezi. Valószínűleg az első anyag, ami eszünkbe jut, a polisztirol táblák formájában. Nem meglepő módon ez a legolcsóbb és leghatékonyabb szigetelőanyag, amellyel a legkönnyebb dolgozni is.

 

A következő a drágább, de jól teljesítő homlokzati gyapjú. Ez sok évig kitart egy tyúkólban, és remek tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a páraáteresztő képesség vagy a tűzgátlás, miközben ideális szigetelőanyag. Ha azonban tisztán és természetesen szeretné tartani a tyúkólat, használhat szalmát, ami szintén nagy segítség.  

Végrehajtás

A tyúkól szigetelésének eljárását bármely közepesen képzett barkácsoló elvégezheti. Miután kiválasztotta az ideális szigetelést, már csak hozzá kell látnia a munkához. Először is mérjük le a tyúkólat, hogy tudjuk, mennyi anyagra lesz szükségünk. Ezután térjünk rá a tényleges bélelésre. A tetővel kezdjük, és fokozatosan haladunk a padló felé. Igen, ezt is szigetelni kell, hogy a tyúkok lába meleg maradjon. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha egy dupla fafalat készítünk, amelybe a szigetelést helyezzük be. Polisztirol vagy gyapjú esetén először a falakat bélelheti ki szigeteléssel, majd fadeszkával vagy deszkával fedheti be. A szigetelés egy másik réteggel való fedése elengedhetetlen, mivel fontos, hogy a csirkék ne csipkedjék az anyagot.

Ügyeljen a nedvességre!

Különösen a szigetelt tyúkólban ne feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, hogy megelőzze a tyúkól belsejében a nedvességet.

Mit gondol?

Nehézkes a tyúkól szigetelésére vonatkozó eljárásunk? Határozottan úgy gondoljuk, hogy nem. Tehát vágjunk bele! Tyúkjai rendszeres tojással fogják meghálálni. És ez megéri! 


Ha pedig nem akar mindent maga elvégezni, akkor vásárolhat gyárilag szigetelt tyúkólat. Nálunk van ilyen a kínálatban.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról