Hogyan válasszunk vitaminokat és ásványi anyagokat a tyúkok számára?

Szerző: Luboš Burda

09.11.2023

Hogyan válasszunk vitaminokat és ásványi anyagokat a tyúkok számára?

D-vitamin, magnézium-biszglicinát vagy Tribulus Terrestris. Valószínűleg már találkozott ezekkel a táplálékkiegészítőkkel, és talán rendszeresen szedi is őket. Önhöz hasonlóan a tyúkoknak is szükségük van a számukra kifejlesztett vitaminok és ásványi anyagok általi kiegészítésre. Csakúgy, mint nekünk, embereknek, ezek segítenek nekik abban, hogy jobb életminőséget éljenek. Ebben a cikkben tippeket és tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan válasszon vitaminokat és ásványi anyagokat a tyúkok számára, és mire figyeljen.

A csirkék fejlődésének támogatása

Már egy aprócska csibének is biztosítani kell a baromfitakarmányt vitaminokkal. De hogyan biztosíthatjuk, hogy a kis csirke mindent megkapjon, amire szüksége van? Nem kell aggódnunk amiatt, hogy naponta többször is halomszámra kell elkészítenünk a támogatókészítményeket. Léteznek olyan takarmánykiegészítők, amelyek minden vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a tyúkok számára. A vitaminos baromfitáp optimális mennyiségű ásványi anyagot és aminosavat biztosít, és tartalmazza a teljes napi szükségletüket. A tápláló keveréket a csirkék szokásos takarmányába keverheti, és a csirkék észre sem veszik, hogy "becsúsztatott" nekik valamit. 


Fontos, hogy a táplálékkiegészítők ne tartalmazzanak genetikailag módosított összetevőket, és minőségi alapanyagokból készüljenek, mint például a baromfitenyésztésre és -nevelésre szánt ásványi vitaminos takarmány vagy a több mint 50% kalcium-karbonátot tartalmazó Vitaplastin ásványianyag-kiegészítő.

Az immunrendszer támogatása

A baromfi immunitását befolyásolja a környezet, amelyben él, de a vér ásványi anyag szintje is. A szervezet igényei az életkor előrehaladtával változnak, és a természetes táplálék gyakran nem elegendő ahhoz, hogy a tyúkok megfelelő védelmet kapjanak. Ha a szervezetükben egyensúlyhiány lép fel, az kihat a vitalitásukra - kevesebbet szaporodnak, teljesítményproblémák alakulnak ki, és fogékonyabbak lesznek a különböző betegségekre.

Vitaminok a vízi szárnyasok számára

A betegségekkel kapcsolatos kockázatokat csökkenthetjük, ha támogató anyagokat adunk az itatóhoz. Az Optimin D nagy segítség, amely a baromfi immunrendszerének átfogó támogatására szolgál. Mint az összetett takarmányok esetében, a vízi szárnyasok vitaminjait is ésszerű szinten kell adni - a túlzott adagok inkább károsak. Az Amivit Baromfi a szárnyas stresszoldásra és a gyengélkedés alatti gyors felépülésre is alkalmas. Speciális technológiával rendelkezik, amely megakadályozza a nemkívánatos organizmusok terjedését azáltal, hogy a vitaminok nem tapadnak meg az itatók falán.


Az oldható C-vitamint a tél és a tavasz közötti átmenet idején kell a tollas barátoknak közvetíteni a nagy terhelés miatt. A kis baromfiknál és a hízóknál változó a mennyiség, ami akár napi 0,04 g/baromfi adagot is jelenthet.


A baktériumok és az intracelluláris paraziták, például a kokcidiumok elszaporodásának megakadályozására adjunk Acidomidot a tyúkok folyadékához. Nagy előnye továbbá, hogy elősegíti a fehérjék emészthetőségét és csökkenti az emésztési zavarokat.

Vitaminok és ásványi anyagok tojótyúkok számára

A tojótyúkok számára előnyös a tyúktelepen a testre szabott ásványi anyag tartalom - amelynek jelentős része kalcium, ami jótékonyan hat a tyúkok egészségének és szaporodási teljesítményének fenntartására. Ez az egyik olyan elem, amely hozzájárul a kapott táplálék jobb feldolgozásához. A baromfi vitaminok közé tartozik még egy kiváló minőségű szójalisztből készült fehérjekoncentrátum, amely olyan anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a tojótyúkok teljes körű táplálását a tojásrakás során.

Fokozott szaporodás

A kakasok döntő szerepet játszanak a baromfi szaporodásában. A szaporodáshoz jó minőségű és mozgékony spermára van szükségük. A speciális Karnivit komplex segít nekik a vitalitásuk javításában. Az újszülött csibék nagyobb súllyal és immunitással jönnek a világra. Etesse ezt a terméket velük is, hogy fenntartsa szervezetük ellenálló képességét.

Mi okoz vitaminhiányt a tyúkoknál

Ha a tyúkok kalciumhiányban szenvednek, azt különösen a héj vékonyságán fogja észrevenni, amely akár hiányozhat is. A fő probléma azonban a tartórendszer (csontok elvékonyodása) és az idegrendszer hibás működése. A D3-vitamin, amelynek forrása nyáron a nap, szintén hiányozni fog időnként a tollas barátoknál. Ez hozzájárul a kalcium megfelelő feldolgozásához - érezhető, hogy a pótlás önmagában nem biztos, hogy elegendő, ha a szervezet úgy dönt, hogy nem veszi be a kiegészítő vitamint a baromfi számára. Az A-vitamin rendkívül fontos vitamin a tojótyúkok számára - a szükséges mennyiség hiánya a keltethetőség csökkenését eredményezi a keltetőtojások számának csökkenése miatt.


A tyúkok számára szükséges egyéb vitaminokról sem szabad megfeledkezni. A folsav szintén fontos szerepet játszik a tojásrakásban, ezért a tyúkok számára nélkülözhetetlen vitaminok közé tartozik. Hiánya vedléshez vezethet. Végül, de nem utolsósorban a nátrium szabályozza a vér- és ozmotikus nyomást, és segít fenntartani a megfelelő pH-t az emésztőrendszerben. Ellenkező esetben a savas környezet gyomorproblémákat okozhat. A sónyalás ezért biztosítja a stabil bevitelt.

Győzelem-nyereség

A táplálékkiegészítőkbe fektetett pénz megtérül a tyúkok kondíciójában, tűrőképességében és jólétében, így méltósággal és harmóniában élhetnek. Reméljük, többé nem kell aggódnia a törékeny tojások és a tyúkok szokatlan viselkedése miatt.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról