Miért tojnak a tyúkok kis tojásokat?

Szerző: Juraj Korim

31.01.2024

Miért tojnak a tyúkok kis tojásokat?

Az egyik fő ok, amiért érdemes tyúkot tartani, az a friss tojás, amit otthon tojik. Néhány tyúknak azonban komplikációkat okoz a tojásrakás. Az egyik leggyakoribb a túl kicsi tojások lerakása. Ennek a negatív ténynek több oka is van, és nem mindegyikre van ráhatásunk.

Az egyik legfontosabb szempont a tyúkok táplálása

A tyúkok tojásrakása szorosan összefügg a táplálkozásukkal, így a tyúkok nem megfelelő takarmányozása nemcsak kisebb tojásokat okozhat, hanem negatívan befolyásolhatja a tojásrakás minőségét is.


A tyúkok táplálékának elsősorban fehérjét kell tartalmaznia, mint az egyik alapvető összetevőt. Ha a tyúk nem kap belőle eleget, nemcsak a tojások mérete, hanem a héj vastagsága is megváltozhat. Ilyenkor javasoljuk, hogy az étrendbe hallisztet, lisztkukacot vagy napraforgómagot adjunk.


Abban a pillanatban, amikor az atipikus tojás kísérőjelensége a puha héj, kis barátja valószínűleg kalciumhiányban szenved.


A tyúkoknak azonban nemcsak fehérjére és kalciumra van szükségük, hanem ásványi anyagokra, tápanyagokra és vitaminokra is, amelyek szintén nagy hatással vannak a tyúktojás méretére, minőségére és tényleges termelésére.

A tyúk kényelme alapvető fontosságú

Az emberekhez hasonlóan a tojótyúkok sem viselik jól a stresszt. A tyúkoknak saját térre van szükségük a tyúkólon belül és kívül egyaránt. Ezért ügyeljen arra, hogy a tyúkólban ne tartson az ajánlottnál több tyúkot. A tyúkjai körül lézengő ragadozók szintén stresszt okozhatnak a tyúkólban. A tyúkok a stressz hatására kis tojásokat termelhetnek, vagy teljesen leállhatnak a tojásrakással.


A hívatlan vendégek mellett a zaklatás is okozhat stresszt a tyúkoknál. A nyugalom a tojásrakás során a legfontosabb. A hölgyek között gyakori a verekedés, de néha szükség van arra, hogy közbelépjünk, és a fegyelmezetlen tyúkokat elkülönítsük a többiektől. A legnagyobb bajkeverők a tyúkólban azonban a kakasok. Az, hogy a kakasokat el kell különíteni a tyúkokat a tyúkoktól, bizonyára nem újdonság az Ön számára.


Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a fényről és a melegről sem. A fény serkenti a tyúkokat a szaporodási rendszert, amely nélkül nem kapnának tojást. Gondoljon a tyúkól megvilágítására, különösen a sötét téli napokon. A fényhez hasonlóan a hideg is hatással van a tyúkokra. A tyúkól optimális hőmérséklete 11 és 25 °C között van. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az befolyásolhatja a tojások számát és minőségét. Erre a problémára azonban nagyon egyszerű megoldás létezik kerámia- vagy infravörös izzók formájában.

Túl kicsi tyúk

Ha egy új tyúkot szerzett, amelyik most kezdett tojni, elég gyakori, hogy a tojások nem olyan nagyok, mint az idősebb testvéreié. A legtöbb tyúk már 6 hónapos korában elkezd tojni, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a tojások miért ilyen kicsik. Aggodalomra azonban semmi ok, már egy hónap múlva normál tojásokat fognak tojni.


Egy probléma, amit nem lehet megoldani

Az összes említett probléma megoldható, de van egy tényező, amit nem tudsz befolyásolni - a genetika. Amikor tyúkot vásárolsz, vigyáznod kell, hogy milyen kurucot engedsz be a tyúkólba. A genetika határozza meg, hogy egy tyúk mekkora tojásokat tud tojni. Egyes fajták nagyobb tojásokat tojnak, mások aprókat.


Néhány olyan tyúkfajta, amely bőséges tojást fog termelni, a Leghorn, a Golden Comet vagy a Lohmann Brown. Ezzel szemben a bantamoktól apró tojásokat fog kapni, amelyeknek kisebb termetük miatt kisebb a szaporodási rendszerük is, ami az így kapott kis tojásokban is megmutatkozik.

További cikkek

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

22.07.2024

Hány tojást tojik egy tyúk egy évben?

A tojások szerves részét képezik étrendünknek. Nem csoda, hogy a tyúkok az egyik leggyakrabban tartott háziállatfajta. El tudja képzelni, hogyan keletkezik egy tojás és mi mindent foglal magában? Hogyan zajlik a tojásrakás a tyúkoknál, és hány ilyen tojást képesek évente adni nekünk, alább megtudhatja. Ha Önt nem érdekli a csibe fejlődése a tojásban, tyúkokat kakas nélkül is tarthat, bár a kakas nagyon fontos védelmező és megtermékenyítő szerepet tölt be.

Olvasd el a cikket
Mi van a fürjtojás belsejében?

18.07.2024

Mi van a fürjtojás belsejében?

Tudod, mi rejtőzik a finom foltokkal tarkított kis kagyló alatt? Kis csoda. A fürjtojás kisebbnek tűnhet, de vitaminokat és sok tápanyagot tartalmaz. Ráadásul kiváló ízlésüknek köszönhetően még a világ gasztronómiájában és kultúrájában is elnyerték helyüket.

Olvasd el a cikket
Hogy működik a fényképezőcsapda?

15.07.2024

Hogy működik a fényképezőcsapda?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a fényképezőcsapda. Ez egy olyan eszköz, amelyet általában természetes környezetben használnak, és automatikusan fényképeket vagy rövid videókat készít, akár extrém körülmények között is. Főként vadfigyelésre használják, de hasznos lehet egy nyaralóban vagy kertben is biztonsági célokra.

Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról