Miért tojnak a tyúkok kis tojásokat?

Szerző: Juraj Korim

31.01.2024

Miért tojnak a tyúkok kis tojásokat?

Az egyik fő ok, amiért érdemes tyúkot tartani, az a friss tojás, amit otthon tojik. Néhány tyúknak azonban komplikációkat okoz a tojásrakás. Az egyik leggyakoribb a túl kicsi tojások lerakása. Ennek a negatív ténynek több oka is van, és nem mindegyikre van ráhatásunk.

Az egyik legfontosabb szempont a tyúkok táplálása

A tyúkok tojásrakása szorosan összefügg a táplálkozásukkal, így a tyúkok nem megfelelő takarmányozása nemcsak kisebb tojásokat okozhat, hanem negatívan befolyásolhatja a tojásrakás minőségét is.


A tyúkok táplálékának elsősorban fehérjét kell tartalmaznia, mint az egyik alapvető összetevőt. Ha a tyúk nem kap belőle eleget, nemcsak a tojások mérete, hanem a héj vastagsága is megváltozhat. Ilyenkor javasoljuk, hogy az étrendbe hallisztet, lisztkukacot vagy napraforgómagot adjunk.


Abban a pillanatban, amikor az atipikus tojás kísérőjelensége a puha héj, kis barátja valószínűleg kalciumhiányban szenved.


A tyúkoknak azonban nemcsak fehérjére és kalciumra van szükségük, hanem ásványi anyagokra, tápanyagokra és vitaminokra is, amelyek szintén nagy hatással vannak a tyúktojás méretére, minőségére és tényleges termelésére.

A tyúk kényelme alapvető fontosságú

Az emberekhez hasonlóan a tojótyúkok sem viselik jól a stresszt. A tyúkoknak saját térre van szükségük a tyúkólon belül és kívül egyaránt. Ezért ügyeljen arra, hogy a tyúkólban ne tartson az ajánlottnál több tyúkot. A tyúkjai körül lézengő ragadozók szintén stresszt okozhatnak a tyúkólban. A tyúkok a stressz hatására kis tojásokat termelhetnek, vagy teljesen leállhatnak a tojásrakással.


A hívatlan vendégek mellett a zaklatás is okozhat stresszt a tyúkoknál. A nyugalom a tojásrakás során a legfontosabb. A hölgyek között gyakori a verekedés, de néha szükség van arra, hogy közbelépjünk, és a fegyelmezetlen tyúkokat elkülönítsük a többiektől. A legnagyobb bajkeverők a tyúkólban azonban a kakasok. Az, hogy a kakasokat el kell különíteni a tyúkokat a tyúkoktól, bizonyára nem újdonság az Ön számára.


Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a fényről és a melegről sem. A fény serkenti a tyúkokat a szaporodási rendszert, amely nélkül nem kapnának tojást. Gondoljon a tyúkól megvilágítására, különösen a sötét téli napokon. A fényhez hasonlóan a hideg is hatással van a tyúkokra. A tyúkól optimális hőmérséklete 11 és 25 °C között van. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az befolyásolhatja a tojások számát és minőségét. Erre a problémára azonban nagyon egyszerű megoldás létezik kerámia- vagy infravörös izzók formájában.

Túl kicsi tyúk

Ha egy új tyúkot szerzett, amelyik most kezdett tojni, elég gyakori, hogy a tojások nem olyan nagyok, mint az idősebb testvéreié. A legtöbb tyúk már 6 hónapos korában elkezd tojni, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a tojások miért ilyen kicsik. Aggodalomra azonban semmi ok, már egy hónap múlva normál tojásokat fognak tojni.


Egy probléma, amit nem lehet megoldani

Az összes említett probléma megoldható, de van egy tényező, amit nem tudsz befolyásolni - a genetika. Amikor tyúkot vásárolsz, vigyáznod kell, hogy milyen kurucot engedsz be a tyúkólba. A genetika határozza meg, hogy egy tyúk mekkora tojásokat tud tojni. Egyes fajták nagyobb tojásokat tojnak, mások aprókat.


Néhány olyan tyúkfajta, amely bőséges tojást fog termelni, a Leghorn, a Golden Comet vagy a Lohmann Brown. Ezzel szemben a bantamoktól apró tojásokat fog kapni, amelyeknek kisebb termetük miatt kisebb a szaporodási rendszerük is, ami az így kapott kis tojásokban is megmutatkozik.

További cikkek

Hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra?

23.02.2024

Hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra?

A tél lassan véget ér, a fák újra zöldellnek, és az első virágok is nyílnak. A tavasz csodákat művel a kertben. És már alig várjuk, hogy újra munkához láthassunk a kertben, és felkészíthessük azt az új évszakra. Ne késlekedjünk, érdemes már február és március folyamán nekilátni. Ebben a cikkben arra a kérdésre válaszolunk, hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra, mikor trágyázzuk a kertet, és milyen növényeket ültessünk tavasz elején.


A tényleges munkálatok előtt ismerkedjen meg azokkal a tervekkel, amelyeket az új évszakban a kertben szeretne kialakítani. Gondolja át, hogy mit és hol szeretne termeszteni az idén, és milyen erőforrásokra lesz ehhez szüksége (pl. műtrágya).


Olvasd el a cikket
A tyúkól tisztítása és fertőtlenítése

22.02.2024

A tyúkól tisztítása és fertőtlenítése

Ahogyan mi is takarítjuk otthonunkat, úgy a csirkékről is gondoskodnunk kell. Ezzel megelőzhetjük a paraziták kialakulását, amelyek megfertőzhetik a tyúkólat, és ideális környezetet teremtünk a tyúkok számára. Ne becsüljük alá a tisztítást és a fertőtlenítést, az eredmény biztosan megmutatkozik majd a tojótojások számában és mindenekelőtt a tyúkok egészségében.


Olvasd el a cikket
Gabonakaparó - mire használják, és miért jó, ha van ilyen

20.02.2024

Gabonakaparó - mire használják, és miért jó, ha van ilyen

Hasznos eszköz nem csak a kuru házi tenyésztő számára. Mit tudunk még a gabonapréselőről? A szerkezet ereje még a kukoricát is képes felaprítani, ami rögtön porosra porolja a kukoricatárolót. Tartson velünk a kukorica- és gabonamorzsoló körútjára, és fedezze fel minden előnyét ebben az új cikkben.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról