Tyúktartás kis helyen - mire kell odafigyelni

Szerző: Luboš Burda

13.11.2023

Tyúktartás kis helyen - mire kell odafigyelni

Egy tyúk otthoni gondozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagy kerttel rendelkező házzal kell rendelkeznie, ahol nagy helyet különítettek el a tyúkoknak. Bizonyos feltételek mellett akár városias beépítésben vagy vidéken, kisebb lakásokban is lehet lelkes állattartó. A nem megfelelő körülmények és a környezet semmibe vétele azonban nemcsak maguknak a baromfiknak, hanem Önnek is gondot okozhat. 

Otthon, nem börtön

Minden állattárs igényt tart a területére és az otthonérzetére. A tyúktartás kis helyen megköveteli, hogy csak kis számú tyúkot szerezzünk be. Minden tyúknak legyen egy bizonyos terület a ketrecben, ami csak a magáé (40 x 40 cm a javasolt, de ez függ a ketrec méretétől is). Ha lehetséges, biztosítsunk számukra szabadtéri kifutót. Azonban minél nagyobb a tyúkoknak szánt hely, annál jobb. 

A tyúkól helyes elhelyezése

Fény, de... A sok napsütés jót tesz a tyúkoknak, ahogyan az embereknek is, és hatással van a mentális állapotukra. De ha Ön szeret napozni, nyugodt lehet, hogy a baromfi esetében ez nem így van. Sokkal előnyösebb, ha a tyúkólat árnyékban helyezzük el. A hőség ugyanis hőstresszt okozhat, ami legrosszabb esetben akár halállal is végződhet. Másrészt sokkal jobban alkalmazkodnak az árnyékban való tartózkodáshoz - ha nincs más megfelelő hely a tartásukra, használjon különböző tárgyakat a tyúkól árnyékolására. Az esős időjárás viszont megköveteli, hogy otthonuk a lehető legvédettebb helyen legyen, hogy megakadályozza, hogy állatbarátai elázzanak. Remek választás a fedett kifutóval ellátott tyúkól, mint például a Berlin tyúkól vagy a Valencia tyúkól


Az is előnyös, ha a ketrecbe való bejutás biztosított, különösen a takarmány és a víz rendszeres pótlása esetén. Ebben az összefüggésben is szükséges, hogy megfelelő helyiségeket biztosítsunk az itatók és etetők elhelyezésére. 

Minden fajnak megvan a maga természete

Kezdetben fontos átgondolni, hogy melyik tyúkfajtát szerezzük be. Nemcsak tűrőképességükben, a tojótojások méretében, hanem sajátos igényeikben is különböznek - ezek hajlamosíthatnak vagy nem hajlamosítanak a kis helyen történő tyúktartásra. Minél nagyobb a tyúktípus, annál nagyobb helyet kell biztosítani a tyúkoknak. Ezért mérlegelje, hogy jobb-e kevesebb nagyméretű tyúkot beszerezni, vagy fordítva. Például a szilfekete tyúkok csendesek és nagyon szívósak, míg a hibridek akár évi 300 tojást is tojhatnak. 

Legyen tapintatos

Legyen tekintettel a környezetére, akár városban, akár falun él. Mindenesetre a legtöbb területen egyáltalán nem kell tyúkokat bejelenteni, de mindenképpen nézzen utána - a fából készült tyúkólak itt előnyösek, és nem kell építési engedély. Vigyázzon azonban a szomszédokkal, és előzetesen tájékoztassa őket a szándékairól. Akadályozza meg, hogy a csirkék mások földjére szökjenek - a rendelet szerint a haszonállatok nem veszélyeztethetik vagy zaklathatják polgártársaikat. A környező lakosok tényezőjéről és arról, hogy mit kell figyelembe venni a városi környezetben történő tenyésztésnél, bővebben írtunk a "Milyen haszonállatokat lehet tartani a városban?" című cikkben. 

Akkor vágjunk bele!

A csirketartás kis helyen is nyugodt és méltóságteljes életet jelenthet a baromfik számára. Ha minden szabályt betart, megfigyelheti elégedettségüket és egészséges megjelenésüket, ráadásul rendszeresen minőségi tojásokat fognak tojni, és kellemesebbé teszik a mindennapjainkat.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról