Veszélyes az eső a tyúkokra?

Szerző: Luboš Burda

06.02.2024

Veszélyes az eső a tyúkokra?

A májusi eső kivételes romantikus élményt és kellemes felfrissülést jelenthet. Hogy vannak tollas barátaink? Elbírnak egy cseppet, vagy végleg el kell rejteni őket az eső elől? Mai cikkünkben a csirkék és a csapadékos idő talányát oldjuk meg együtt.

Úgy nézek ki, mint egy "ázott tyúk".

Szinte mindannyian gyakran használjuk az említett hasonlatot. De hogyan is született ez az ötlet? Az etimológusok szerint a kifejezésnek semmi köze a házi csirkéhez, és a ""ázott"" szóból ered, azaz egy mitikus lényből, amely pénzt hoz az embereknek.


A csirkeól helye

A tyúkól megfelelő elhelyezése befolyásolja a csapadékvíz, a biztonság és a környező terület páratartalmának tényezőit. Ideális esetben a tyúkólat egy olyan sarokba helyezze, ahol védve van a heves esőzésektől, de nyáron a tűző naptól is. Nem fog hibázni, ha olyan magasan fekvő helyet választ, ahonnan az esővíz lefolyik.


Felhőszakadás vs. eső

Különbséget kell tenni a kisebb záporok és a heves zivatarok között. Egy enyhe felfrissülés, amely után a nedves tyúk általában azonnal kiszárad, nem jelent gondot, míg egy felhőszakadás veszélyt jelent. A zivatarok és a szakadó eső ellen tágas óvóhellyel védje tyúkjait. Nem csak a tyúk megfázása fenyeget, hanem a repülő tárgyak által okozott sérülés is.


A heves esőzések magukkal hozzák a sárképződést, még a tyúkólakban is. A csirkeürülékkel kevert nedves talaj hozzájárul a különböző betegségeket okozó paraziták jelenlétéhez. Ha a sár néhány óra múlva sem tűnik el, töltse fel a vizes kifutót kaviccsal, homokkal vagy faforgáccsal, vagy készítsen fából ösvényt, amelyen a fiókák bátran hazasétálhatnak.


A dolgok nem olyanok, mint "régen".

Míg a fiatalabb tyúk boldogan szalad ki az eső alatt földigilisztára vadászni, addig az idősebb tyúk inkább csak a tyúkól ablakából figyeli az esőt. A tyúkoknak mindenesetre kellően szigetelt ólban kell lakniuk (lásd a ""Hogyan szigeteljük a tyúkólat"" című cikket), hogy hidegfront esetén legyen hol felmelegedniük, és ne kockáztassák a megfázást.


A baromfiházak nedves környezete elősegíti a veszélyes penészgombák kialakulását, így véletlenül sem kerülhet a csirkeólba. A természetes elem után célszerű a tyúkok otthonát kiszellőztetni.

Szóval a csirkéket zavarja az eső?

Az eső általában nem tekinthető veszélyes elemnek a tyúkok számára, de az intenzitása számít. Esős időben a tyúkok általában megpróbálnak megfelelő menedéket találni, hogy kivárják a csapadékot.De vannak kivételek is, akik élvezhetik a friss sárban való kotorászást és az élelem keresését.


Adjon választási lehetőséget a tyúkoknak. Gondoskodjon arról, hogy a tyúkól nem szivárogjon, és legyen elegendő terület minden egyes bérlő tyúk számára. Egy automata tyúkól ajtóval a baromfi lakóhelye esővédett marad, miközben a tyúkok szabadon elhagyhatják a tyúkólat, amikor csak akarják.

További cikkek

Hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra?

23.02.2024

Hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra?

A tél lassan véget ér, a fák újra zöldellnek, és az első virágok is nyílnak. A tavasz csodákat művel a kertben. És már alig várjuk, hogy újra munkához láthassunk a kertben, és felkészíthessük azt az új évszakra. Ne késlekedjünk, érdemes már február és március folyamán nekilátni. Ebben a cikkben arra a kérdésre válaszolunk, hogyan készítsük elő a kertet a tavaszra, mikor trágyázzuk a kertet, és milyen növényeket ültessünk tavasz elején.


A tényleges munkálatok előtt ismerkedjen meg azokkal a tervekkel, amelyeket az új évszakban a kertben szeretne kialakítani. Gondolja át, hogy mit és hol szeretne termeszteni az idén, és milyen erőforrásokra lesz ehhez szüksége (pl. műtrágya).


Olvasd el a cikket
A tyúkól tisztítása és fertőtlenítése

22.02.2024

A tyúkól tisztítása és fertőtlenítése

Ahogyan mi is takarítjuk otthonunkat, úgy a csirkékről is gondoskodnunk kell. Ezzel megelőzhetjük a paraziták kialakulását, amelyek megfertőzhetik a tyúkólat, és ideális környezetet teremtünk a tyúkok számára. Ne becsüljük alá a tisztítást és a fertőtlenítést, az eredmény biztosan megmutatkozik majd a tojótojások számában és mindenekelőtt a tyúkok egészségében.


Olvasd el a cikket
Gabonakaparó - mire használják, és miért jó, ha van ilyen

20.02.2024

Gabonakaparó - mire használják, és miért jó, ha van ilyen

Hasznos eszköz nem csak a kuru házi tenyésztő számára. Mit tudunk még a gabonapréselőről? A szerkezet ereje még a kukoricát is képes felaprítani, ami rögtön porosra porolja a kukoricatárolót. Tartson velünk a kukorica- és gabonamorzsoló körútjára, és fedezze fel minden előnyét ebben az új cikkben.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról