Veszélyes az eső a tyúkokra?

Szerző: Luboš Burda

06.02.2024

Veszélyes az eső a tyúkokra?

A májusi eső kivételes romantikus élményt és kellemes felfrissülést jelenthet. Hogy vannak tollas barátaink? Elbírnak egy cseppet, vagy végleg el kell rejteni őket az eső elől? Mai cikkünkben a csirkék és a csapadékos idő talányát oldjuk meg együtt.

Úgy nézek ki, mint egy "ázott tyúk".

Szinte mindannyian gyakran használjuk az említett hasonlatot. De hogyan is született ez az ötlet? Az etimológusok szerint a kifejezésnek semmi köze a házi csirkéhez, és a ""ázott"" szóból ered, azaz egy mitikus lényből, amely pénzt hoz az embereknek.


A csirkeól helye

A tyúkól megfelelő elhelyezése befolyásolja a csapadékvíz, a biztonság és a környező terület páratartalmának tényezőit. Ideális esetben a tyúkólat egy olyan sarokba helyezze, ahol védve van a heves esőzésektől, de nyáron a tűző naptól is. Nem fog hibázni, ha olyan magasan fekvő helyet választ, ahonnan az esővíz lefolyik.


Felhőszakadás vs. eső

Különbséget kell tenni a kisebb záporok és a heves zivatarok között. Egy enyhe felfrissülés, amely után a nedves tyúk általában azonnal kiszárad, nem jelent gondot, míg egy felhőszakadás veszélyt jelent. A zivatarok és a szakadó eső ellen tágas óvóhellyel védje tyúkjait. Nem csak a tyúk megfázása fenyeget, hanem a repülő tárgyak által okozott sérülés is.


A heves esőzések magukkal hozzák a sárképződést, még a tyúkólakban is. A csirkeürülékkel kevert nedves talaj hozzájárul a különböző betegségeket okozó paraziták jelenlétéhez. Ha a sár néhány óra múlva sem tűnik el, töltse fel a vizes kifutót kaviccsal, homokkal vagy faforgáccsal, vagy készítsen fából ösvényt, amelyen a fiókák bátran hazasétálhatnak.


A dolgok nem olyanok, mint "régen".

Míg a fiatalabb tyúk boldogan szalad ki az eső alatt földigilisztára vadászni, addig az idősebb tyúk inkább csak a tyúkól ablakából figyeli az esőt. A tyúkoknak mindenesetre kellően szigetelt ólban kell lakniuk (lásd a ""Hogyan szigeteljük a tyúkólat"" című cikket), hogy hidegfront esetén legyen hol felmelegedniük, és ne kockáztassák a megfázást.


A baromfiházak nedves környezete elősegíti a veszélyes penészgombák kialakulását, így véletlenül sem kerülhet a csirkeólba. A természetes elem után célszerű a tyúkok otthonát kiszellőztetni.

Szóval a csirkéket zavarja az eső?

Az eső általában nem tekinthető veszélyes elemnek a tyúkok számára, de az intenzitása számít. Esős időben a tyúkok általában megpróbálnak megfelelő menedéket találni, hogy kivárják a csapadékot.De vannak kivételek is, akik élvezhetik a friss sárban való kotorászást és az élelem keresését.


Adjon választási lehetőséget a tyúkoknak. Gondoskodjon arról, hogy a tyúkól nem szivárogjon, és legyen elegendő terület minden egyes bérlő tyúk számára. Egy automata tyúkól ajtóval a baromfi lakóhelye esővédett marad, miközben a tyúkok szabadon elhagyhatják a tyúkólat, amikor csak akarják.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról