Hogyan gondoskodjunk a tyúkokról, hogy gond nélkül átvészeljék a telet?

Szerző: Juraj Korim

23.10.2023

Hogyan gondoskodjunk a tyúkokról, hogy gond nélkül átvészeljék a telet?

Ha azt szeretné, hogy tyúkjai sértetlenül vészeljék át a telet, akkor ősszel figyeljen oda a megfelelő előkészületekre és a hideg napok alatt szükséges utógondozásra. Ez egy nagyon megterhelő időszak a tyúkok számára. Könnyítse meg tehát a dolgukat, és segítse őket azzal, amire szükségük van.

A tyúkól előkészítése

A tyúkól hideghez és a szélhez való alkalmazkodása alapvető fontosságú. Minden a tél előtt kezdődik, amikor az első teendő a tyúkól, az itatók, az etetők és az ülőrudak megtisztítása és fertőtlenítése. Mivel az élősködők a meleg és nedves ketrecben szaporodnak, érdemes a fertőzés megelőzése érdekében atkairtóval védekezni. Használhatunk vízből és ecetből készült házi készítésű oldatot is.


Ezután nézze meg a tyúkól állapotát. Ha bárhol hibát talál, javítsa ki, a megfelelő szigetelés elengedhetetlen. A hideg évszakban a belső hőmérsékletnek 15-20 °C körül kell lennie, ezért szigetelnie kell a tyúkólat (használjon polisztirolt, gyapjút vagy szalmát), vagy kerámialámpákkal vagy infravörös lámpákkal kell fűtenie. A padlót szalmával vagy faforgáccsal kell szigetelni. Ez különösen igaz azokra a tenyésztőkre, akik távoli helyen élnek, ahol a tél keményebb, mint a városban.


Ne feledkezzünk meg a rendszeres takarításról, amelynek ebben az időszakban legalább hetente egyszer meg kell történnie. Ennek egyszerű oka van, mivel a tyúkok sok időt töltenek a ketrecben, a legtöbb ürülék ott lesz. Az ürülék gyorsan lebomlik és nitrogént bocsát ki, ami szagot és kockázatos nedvességet eredményez. Ezért természetesen rendszeresen szellőztetni is kell. A belső relatív páratartalomnak 50-70 % körül kell lennie.


Ahhoz, hogy a tyúk továbbra is napi egy tojást tojjon, körülbelül 12 óra fényre van szüksége. Hogyan lehet ezt télen megoldani? Egyszerűen kapcsolja fel a fényt ideális esetben 2-3 órával reggel, hajnal előtt. Ne aggódjon, nem kell felkelni. A fényt időzítővel is szabályozhatja.

Mi a helyzet a karámmal?

Biztosan nem kell aggódnia amiatt, hogy télen kiengedi a csirkéit. Ha a hőmérséklet nem csökken -10°C alá, akkor szívesen körülnéznek. Ennél hidegebb hőmérsékleten azonban a legjobb, ha bent tartja őket. Ha hó van a karámban, valószínűleg egyikük sem lesz túl lelkes, de ha eltakarítja a havat, akkor nagy kedvvel mennek ki.

Víz, mindennek az alapja

Egész évben gondoskodjunk tiszta, friss vízről, és ez télen sem változik. Azonban minden nap ellenőrizni és cserélni kell, mert megfagyhat. Ez elkerülhető, ha az itatók alatt fűtőlemezeket használunk a víz hőmérsékletének fenntartására.

A takarmányadagnak magasabbnak kell lennie

Télen számoljon azzal, hogy a tyúkoknak nagyobb az energiafelhasználásuk a testhőmérséklet fenntartásához, ezért a takarmányadagot körülbelül 10%-kal meg kell emelni a nyárihoz képest. Adjunk egy kis pluszt a takarmánykeverékhez, mivel télen a szabadban nem kapják meg azt, amire szükségük van. Választhat például kukoricát vagy napraforgót, amelyek gazdag energiaforrások. Természetesen ásványi anyagokat és szénát (lehetőleg szárított csalánt vagy szárított lucernát) is tartalmaznia kell, és burgonyát, búzát vagy zabpelyhet is tehet bele.

Vigyázat!

Ha a tyúkok tartós fagynak és nedvességnek vannak kitéve, fennáll a tarajuk és a lebenyek fagyási veszélye. Kenje be őket naponta vazelinnel, indulónnal vagy zsiradékkal.


A tiszta és szigetelt ól, a friss víz és a megnövelt takarmányadag a legfontosabb szempontok, amelyeket minden baromfitenyésztőnek minden télen szem előtt kell tartania és hűségesen be kell tartania. Az eredmény egészséges és boldog tyúkok lesznek.

További cikkek

Hogyan képezzünk kutyákat

17.06.2024

Hogyan képezzünk kutyákat

A kutyakiképzés kulcseleme az Ön és négylábú barátja közötti kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolat kialakításának. Ez a folyamat nagyfokú türelmet, megértést és következetességet igényel. Akár úgy döntött, hogy kölyökkutyát, akár idősebb kutyát szeretne kiképezni, van néhány fontos irányelv, amelyet követnie kell.


Olvasd el a cikket
Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

04.06.2024

Hogyan ápoljuk megfelelően a kutyánkat és mire figyeljünk?

A megfelelő kutyagondozás nem csak a táplálékból és az időnkénti sétából áll. A valódi gondozás sok más szempontot is magában foglal, amelyek befolyásolhatják az egészségét és jólétét. Ha Ön új gazdi, vagy tippeket keres meglévő négylábú barátja gondozásának javítására, fontos tudni, mire kell odafigyelnie.


Olvasd el a cikket
Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

30.05.2024

Hogyan válasszunk madáretetőt a madarak számára

Ha van otthon tollas kedvence, vagy azt tervezi, hogy vesz egyet, fontos, hogy megfelelő és kényelmes otthont biztosítson neki. Az egyik ilyen szálláshely a madárvolier, amely kényelmes és tágas otthont biztosít. Ahhoz, hogy madárbarátja boldog és egészséges maradjon, a madárvolier kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.


Olvasd el a cikket

Iratkozzon fel hírlevelünkre

... és értesüljön a nagyszerű újdonságokról